Љубиш је златиборско планинско село где се људи првенствено баве сточарством, а у последње време малинарством и туризмом. Поред тога у Љубишу се узгаја и калифорнијска пастрмка, те су МЗ Љубиш и општина Чајетина дошли на идеју да промовишу калифорнијску пастрмку, на тај начин што су организвали манифестацију „Дани пастрмке“.
Ове године,одржано је треће по реду надметање у припремању пастрмке, али и прво у припремању рибље чорбе. А све то уз богат културно уметнички програм и спортска такмичења. У сеоско туристичком домаћинству "Кукањац" припремана је рибља чорба.
"Пошто имамо пастрмске рибњаке, ми још у рибљу чорбу додајемо шаран, скушу и беле рибе, како би та рибља чорба била изузетно добра и квалитетна", каже Миле Кукањац, власник сеоско туристичког домаћинства "Оаза Цапо".
Манифестацију је отворио председник општине Чајетина, Милан Стаматовић.
"Желим да се захвалим свима који су прихватили да учествују на овом такмичењу и да одржимо наша села, да сачувамо наше традиционалне производе у Љубишу и да покажемо да је пастрмка која се овде производи високог квалитета и да људи могу ту понуду проширити на целу Србију, а да очувамо све оно што је српска традиција", нагласио је Стаматовић.
Удружење произвођача калифорнијске пастрмке "Љубишка пастрмка" и МЗ Љубиш организатори су ове манифестације.
"Позивам све људе да и следеће године традиционално дођу код нас у Љубиш туристички и да напавно, пробају све специјалитете од пастрмке", каже Милина Весовић, председник МЗ Љубиш.
Жири у саставу Милисав Николић, Бојана Божанић и Владимир Петровић Пижон, у такмичењу у припремању пастрмке, донео је следећу одлуку:
Прво место - Терзићи из Љубиша;
Друго место - екипа "Овал" са Златибора;
Треће место - екипа "С коца и конопца" из Ариља.
"Осим, наравно, укуса пастрмке, ове године је жири обраћао пажњу на то шта и како се припрема, како изгледа сам штанд где је била пастрмка. Ја сам и раније била овде и учествовала у жирирању и заиста, мислим да је квалитет припреме пастрмке сасвим сигурно много бољи у односу на неки претходни период", каже Бојана Божанић, члан жирија.
"Нисмо очекивали ову, могу рећи, заслужну награду. У свему овоме нисам учествовала сама, већ су ми помагали отац, супруг, девер, јетрва, деца и остали. Иначе, мислим да је у припремању пастрмке и њеној оцени пресудан био укус дима који је пресудио, мислим на буково дрво", каже Оливера Терзић, која је освојила прво место у припремању пастрмке.
Први пут ове године, одржано је и такмичење у припремању рибље чорбе, а победу је однела екипа "С коца и конопца" из Ариља.
"Кувамо на свим такмичењима, чисто из љубави, разоноде и дружења, јер то волимо. И ево, направили смо овде најбољу чорбу, трећи смо били у пржењу пастрмке, а други по уређењу штанда", кажеИван Чанчаревић, победник у припремању рибље чорбе.
Треба истаћи још и то да су покровитељи манифестације општина Чајетина, ТО Златибор, Спортски центарЧајетина и Златиборски еко аграр.
Мирослав Весовић, zlatiborpress.rs
https://www.youtube.com/watch?v=8MdS1Gn7Kkc&feature=youtu.be