На Краљевом тргу на Златибору у недељу је одржана манифестација „Изађи ми на теглу“ – такмичарски караван у прављењу најбољег ајвара у Србији.
Да је ово такмичење заинтересовало многе кулинаре потврдио је велики број учесника, а за најбоље ајвар мајсторе проглашени су чланови екипе „Колиба код Милунке“. Овим је потврђено њихово учешће на финалном такмичењу које ће бити одржано у Београду, где ће покушати да освоје титулу „Нај ајвар мајстора у Србији“.
Друго место освојила је екипа „Златни бор“, а треће екипа „Мунгоси“. Победници су награђени златним, сребрним и бронзаним медаљама као и пригодним поклонима које им је уручио директор Туристичке организације „Златибор“ Арсен Ђурић.
Манифестација „Изађи ми на теглу“ представља путујући караван који обилази више од петнаест градова у Србији у потрази за најбољим ајвар мајстором. Ово такмичење се на Златибору организује по први пут, а учеће у њему узело је десет насмејаних, креативних и добро расположених екипа, које су биле спремне да изађу на теглу и покажу шта знају.
Учешће на такмичењу узела је и екипа младих кулинара из Угоститељско туристичке школе у Чајетини која нам је кратко објаснила поступак прављења ајвара, наравно изостављајући свој тајни састојак. „Прво испечемо паприке па их стављамо у џак како би их лакше ољуштити. Потом следи пржење ајвара, врло је једноставно, без неких посебних додатака“, каже Љубица Босиљчић, ученица ове средње школе.
Ове године караван ће обићи петнаест градова. Кренуо је 30. августа са севера Војводине. Први град била је Кањижа, потом Златибор, Зајечар, Србобран, Нови Бечеј, Врање, Лесковац. Онда следи велико финале у Београду.
Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs