11. Међународна конференција "Угаљ и критични минерали 2023" у хотелу Палисад (видео)

k

Савез инжењера рударства и геологије Србије и Југословенски комитет за површинску експлоатацију организовали су 11. Међународну конференцију УГАЉ И КРИТИЧНИ МИНЕРАЛИ 2023, која се одржава од 11. до 14. октобра на Златибору у хотелу Палисад. На свечаном отварању су председавали проф. Др Владимир Павловић председник научног одбора конференције и Иван Јанковић представник Министарства рударства и енергетике Републике Србије.

11. Међународна конференција УГАЉ И КРИТИЧНИ МИНЕРАЛИ 2023. одржава се на Златибору у хотелу Палисад. Догађају присуствује преко 100 учесника из 12 земаља. О значају конференције како на светском нивоу тако и за нашу земљу, у смислу рударства и геолошких истраживања, говорио је проф.др Владимир Павловић, председник научног одбора конференције. 

"Енергетска транзиција са собом повлачи две ствари које су директно везане за тему данашње конференције. Једна је везана за редукцију производње у фосилним горивима где спада и угаљ као највећи проблем за већину становништва. С друге стране имамо веома интересантан рад колегинице из Италије која води пројекат у Еврпској унији везан за едукацију. Није само битна едукација рударских инжењера већ целокупног становништва, почевши од основне школе. То је дуг процес али може да се промени слика везано за то јер је без рударства немогуће опстати у било ком смислу". 

Конференцију је свечано отворио Иван Јанковић, помоћник министра за рударство и енергетику. Том приликом је и честитао организаторима на успешном раду и 25 година одржавања ове конференције. Поздравио је све присутне у име ресорног министарства и своје име и на почетку изнео пресек стања по сектору рударства у Републици Србији. 

"Ако се осврнемо на 2022. годину, укупна производња у сектору рударства је била 104 милиона тона од чега се највећи део односи на експлоатацију угља од 35 милиона тона, руде бакра и злата од 32 милиона тона, нафте од 0,8 милиона тона и гаса од 0,3 милиона тона и неметаличних минералних сировина од 37 милиона тона. У 2023. години спроводимо интензивне активности у циљу обезбеђивања раста производње, пре свега руде метала и ту рачунамо на пораст производње од 20 посто, што ће сигуро утицати на БДП Републике Србије". 

11. Међународну конференцију „Угаљ и критични минерали 2023“ организовали су Савез инжењера рударства и геологије Републике Србије, Југословенски комитет за површинску експлоатацију, Рударско геолошки факултет, Савез рударских инжењера Немачке, Савез инжењера и рудара Републике Српске.