11. Међународни фестивал ветерана: Високо постављена лествица у броју учесника (видео)

ветерани

11. Међународни фестивал фолклора под називом „Опет се Златибором цура шеће“ одржан је 3. фебруара у организацији Удружење за неговање традиције Ветерани Златибора. На фестивалу је учествовало 56 културно-уметничких друштава из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Аустрије. И овога пута на сцени Културног центра Златибор показано је право умеће у кореографији, игри, али и надахнуће и пријатељство које сваке године окупља све већи број учесника на овом фестивалу.

И ако су претходне године ветерани из Удружење за неговање традиције Златибор  мислили да је број учесника на 10. фестивалу фолклора надмашио сва ранија окупљања не само у чајетинској општини већ уопште када су у питању овакви догађаји, овај, 11. по реду Фестивал,то је демантовао.

"Изгледа да смо много високо поставили лествицу и да више нећемо моћи да је дижемо и да овај број премашимо", каже Лука Весовић,председник Удружења, о броју учесника који се ове године попео на 1 400. "Ове године долази 55 ансамбала из Словеније, Аустрије, Хрватске, Црне Горе,Србије, БиХ, Републике Српске... Цело окружење је ту. Још желим да напоменем да смо ове године спремили једну монографију о наших десет година постојања.Кренули смо стидљиво, са двадесет чланова, а сада нас, Богу хвала, има 250", напомиње Лука. 

Многа културно уметничка друштва овде су по трећи, четврти, па и девети пут. Једно од њих је и Градско културно-уметничко друштво „Алат“ из Требиња, друштво са дугом традицијом, са којима је пре три године Удружење за неговање традиције ветерани Златибор постало побратимско. Какви су Златиборци као домаћини најбоље говори чињеница да су се Требињци одазвали позивима домаћина на девет фестивала 

"Могу рећи да су домаћини доста слични нама, Херцеговцима, и зато и јесмо потписали тај протокол о братимљењу. Заиста се лијепо осећамо код вас, на Златибору", рекла је овом прилоком Тамара Шиш из требињског КУД-а и додала:" Ми имамо од 350 до 400 чланова. Неки дан смо имали годишњи концерт где је наступило 255 играча. Имамо заиста широк репертоар кореографија, а данас ћемо се представити са Играма из Црноречја." 

Присутни на Фестивалу били су и представници ТО Требиње који су претходног дана са ТО Златибор потписало Протокол о сарадњи која ће омогућити узајамно учешће на разним туристичким и културним манифестацијама, које ова два изузетно посећене туристичке дестинације буду убудуће организовале.

"Верујемо да ће јучашње дешавање допринети већем броју посјетилаца једне дестинације другој, и да ћемо у наредном периоду реализовати и заједничке пројекте који ће бити у интересу обје локалне заједнице", нагласила је овом пригодом Мирјана Путица, директорка ТО Требиње.

Из Новог Београда стигли су ветерани из КУД „Опанак“. Ни њима није ово било прво учешће на златиборском фестивалу КУД-ова ветерана.

"На сцени ће бити наших 20 играча а играју се Иге са Косова  у кореографији Војина Јовановића. То је лепа, весела игра и надамо се да ћемо да се уклопимо у све ово што моје колеге приказују публици ових година, као и вечерас. Јер, фолклор и јесте народна игра! Ту се стекне другарство од малих ногу, и сваке хгодине се то пријатељство шири. Зато и јесте оволики број људи овде. Ко то може да организује, да скупи 1 400 људи, фолклораша, и то ветерана?! Само могу рећи: капа доле", закључио је своју изјаву Жељко Шпехер из КУД "Опанак" Нови Београд.

Дуго се играло на сцени Културног центра Златибор, а онда и након фестивала до касно у ноћ. Ветерани су показали такву позитивну енергију и виталност на којима би им многи позавидели. Обећали су да ће тако и наставити.

Мирјана Ранковић Луковић