11. Сусрети организатора манифестација на Златибору

Jеданаести Сусрети организатора манифестација 2017/2018 одржавају се 02. и 03. марта у Студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ на Златибору. Догађај организује удружење „Туризам и Манифестације Србије“, у сарадњи са Високом туристичком школом из Београда и Туристичком организацијом Златибор.

Под слоганом „Креирајмо будућност манифестација у Србији заједно“, на овом дводневном стручном скупу окупљени су представници Владе Србије и АП Војводине задужени за туризам, представници ТОС-а, ТОВ-а, ТОБ-а и других туристичких организација по местима, организатори манифестација, представници туристичких агенција, хотелијери, угоститељи... Предавачи на овом стручном скупу су угледни туристички посленици и едукатори, а учесници ће добити низ корисних, практичних савета везаних за организацију манифестација.

„Главне теме које обрађујемо су маркетинг и прибављање финансијских средстава за организаторе,  што је најчешће и најтеже питање које треба решити када су организатори у питању. Врло често се осврћемо и на програм, дајемо савете организаторима како да га побољшају и на тај начин привуку што већи број посетилаца. Ове године ћемо обрађивати и организацију дечијих манифестација. Мислим да их у нашој земљи има пуно, а да можда нису довољно промовисане и не даје им се довољна пажња“, истиче Миланка Цветковић, председник Удружења „Туризам и манифестације Србије“. Напомиње да је у завршној фази израда Правилника о класификацији и категоризацији манифестација, којих се у Србији годишње одржи између три и четири хиљаде.

Испред Министарства трговине, туризма и телекомуникација обратила се Славица Ђурђевић. Она је том приликом истакла да је држава та која треба да брине о свему.

„Ми се трудимо, сви потенцијали, поготову у сектору за туризам су веома ангажовани, како би ми као туристичка земља постали препознатљиви не само у региону, него и у Еропи и у свету. Много тога се ради на спровођењу стратегије за развој туризма, која је донета 2015. и спроводиће се до 2025. године“, додаје Ђурђевић, позивајући све да се пријаве на конкурсе које ово министарство расписује искористе средства.

Добродошлицу присутнима у име Општине Чајетина пожелела је помоћник председника Марија Јеремић. У свом обраћању је истакла да се Златибор последњих година прочуо по многим манифестацијама које организује:

„Неке су ослоњена на традицију и привредна достигнућа, попут ''Пршутијаде'' у Мачкату и ''Ракијаде'' у Шљивовици, друге су део наше прошлости као што су Сабор трубача западне Србије, Сајам старих заната у Сирогојну и смотра народног певања ''Без извора нема воде'' у Рожанству. Нарочито су посећене оне савремене, попут ''Златиборског културног лета'' препуног разноврсних програма, концерата и познатих извођача, као и рок фестивал ''Хилз ап''. Наша позорница на отвореном, популарни Краљев трг, увек је у таквим приликама крцат посетиоцима, као и ливаде Тић Поља где се неки програми одржавају. С тим што ово нису само дешавања у туристичком центру – од посебног значаја је наша мисија у оживљавању златиборских села, у којима такође организујемо поједине добро посећене манифестације“.

Отварање скупа својим наступом употпунили су чланови певачке групе из Ивањице и млади фрулаш Огњен Брковић из Шљивовице.

Другог дана скупа биће додељене награде Туристичка слагалица 2017 у категоријама: најуспешнија традиционална манифестација, најуспешнија нова манифестација, заслужни појединац у области манифестационог туризма, најуспешнија локална самоуправа – стуб подршке организаторима манифестација и најбољи промо-филм о манифестацији.

Драгана Росић