Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране, 16. октобар обележава се под слоганом: „Правилна исхрана – улагање у будућност”са фокусом на смањење броја гладних у свету.
После периода пада, учесталост глади у свету поново расте. Према најновијем извештају ФАО, данас више од 815 милиона људи пати од хроничне потхрањености, дакле једна на сваких девет особа, а од тога 60% чине жене.
Кључне чињенице:
- Око 80% екстремно сиромашних живи у руралним подручјима. Већина њих живи и зависи од пољопривреде.
- Сваке године, глад убија више људи од маларије, туберкулозе и АИДС-а заједно.
- 45% смртности одојчади се односи напотхрањеност. Застој у развоју и даље утиче на 155 милиона деце млађе од пет година, докје истовремено, гојазност деце у порасту у свим регијама.
- 1,9 милијарди људи - више од четвртине светске популације – пате од прекомерне тежине. Од овог броја, 600 милиона је гојазно, а гојазност одраслих су свету убрзано расте.
- 3,4 милиона људи умре сваке године због превелике тежине и гојазности.
- Трошкови потхрањености у светској економији износе 3,5 трилиона долара годишње.
- ФАО процењује да пољопривредна производња мора порасти за око 60% до 2050 године, како би сеобезбедила довољна количина хране. Сукоби, екстремни временски догађаји везани за климатске промене и успоравање привреде представљају ризик за овај циљ.
- Велики број гладних широм света, 489 милиона, од којих 75 процената чине деца са застојем у расту и развоју до пет година живота, живе у земљама погођеним ратним сукобима и конфликтима.
- Климатске промене такође утичу на погоршањестања глади у свету.
- Трећина хране која се произведеширом света се изгуби или узалудно потроши. Трошкови бачене хране су око 2,6 трилиона долара годишње, укључујући 700 милијарди еура трошкова за животну средину и 900 милијарди долара социјалних трошкова.
Зато је Светски дан хране и прилика да се укаже на значај постизања циља одрживог развоја - без гладних до 2030. године.
Кључне поруке Светског дана хране 2018. године:
- Неопходне су хуманитарне акције у циљу прикупљања помоћи ради решавања проблема исхране и хигијене.
- Даље улагање у развој пољопривреде кроз иновативне политике.
- Прилагођавање пољопривредне производње климатским променама и решавање проблема безбедности хране у климатски осетљивим подручјим.
- Стварање услова за одрживи пољопривредни развој како би се обезбедили услови за повратакрасељених лица.
Сваке године се у око 150 земаља широм света организује велики број догађаја - од маратона преко изложби, представа, такмичења и у циљу обележавања Светског дана хране.
Извор: ЗЗЈЗ Ужице