2019. година рекордна за Србију са аспекта туристичког промета

TO Србије je  недавно прославила два велика јубилеја : 35. додела награде “Туристички цвет” и 25 година постојања. Разлога за славље је било и у самој чињеници да је 2018. година била рекордна година за Србију, са аспекта туристичког промета.

https://www.youtube.com/watch?v=Z5NfVBvvaGo&feature=youtu.be

У Републици Србији у октобру 2019. године, у односу на октобар 2018. године, број долазака туриста већи је за 9,7%, док је број ноћења већи за 12,8%. Такође је број ноћења домаћих туриста већи  за 8,0%, а број ноћења страних туриста за 19,7% . Циљ за наредну годину је свакако наставити са оваквим трендом.

"Свака година има својих изазова тако да не бих рекла да је ова година била нешто различита од осталих поготову што је била изузетна за српски туризам јер и ове године бележимо изузетне резултате када је туризам у питању. Прошла година је била рекордна,а ова ће бити још боља, тако да бих рекла да су се изазови са којима су хотелијери, а и остали чиниоци у туризму сусретали, били мањи него што су иначе јер сви гледамо да имамо што већи број туриста. Оно што је изазов за наредни период је да се потрудимо да их задржимо дуже како би смо на тај начин повећали девизни прилив од туризма додатно и имали још боље резултате, " рекла је директорка ТОС-а , Марија Лабовић.

ТОС  је ове године, поред јубилеја – 25 година постојања, прославила и 35-ту додела награде “Туристички цвет” . На конкурс за „Туристички цвет“, стигло је 78 пријава, а од ове године, у избор најбољих била је укључена и интернет публика. Награда се додељује у 5 категорија за значајна остварења у подизању квалитета туристичких услуга и за допринос развоју и промоцији туризма, а један од добитника је и Хотел „Торник“ на Златибору. Гранд Хотел Торник, једини је хотел са 5 звездица на Златибору, а отворен је у јуну 2018.

"Јавност је та која најбоље говори како хотел ради. Гости су ти који дају крајњу оцену, али када стручна јавност, као што је ТО Србије у сарадњи са свим корисницима изгласа као најбољи хотел у Србији - хотел "Торник" на Златибору, морамо рећи да смо презадовољни како протичу прве године рада овог хотела. Већ је више пута награђиван, али највећа награда нам је изузетна посећеност и резултати који ће обележити ову финансијску годину као изузетно успешну", истакла је Весна Влатковић, директорка маркетинга Групације А хотела.

Овогодишња церемонија доделе награде Туристички цвет одржана је у Клубу посланика, а свечаности је присуствовао и Расим Љајић, потпредседник Владе Републике Србије, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Мирјана Ранковић Луковић