27. ЈПФ, представа " Ајхман у Јерусалиму"

зум фото

Треће фестивалске вечери Загребачко казалиште младих извело је представу Ајхман у Јерусалиму , редитеља Јернеја Лоренција. Представу о ратним злочинцима, холокаусту и томе како се живот наставља и после великих злочина, ужичка публика наградила је оценом 4,5.

Селектор Бојан Муњин истакао је да је и Ајхман у Јерусалиму прича о идентитету, а да је кључна ствар код идентитета одговорност.

„Живот иде даље али са великом сенком да ли ће се опасност великог зла наставити и даље и то је питање одговорности. Представа о томе говори, а не само о Ајхману који је био злочинац. Али на тај начин се није могла затворити прича и рећи он је био лош а ми смо добри. То је представа свих нас и тиче нас се јако“, рекао је Муњин.

Према речима глумаца Загребачког казалишта младих, почетна идеја била је да се реконструише суђење Ајхману у Израелу на сцени, али се заједно дошло до закључка да је прилично сулудо играти те људе који нису ликови из драмских дела. Зато су причу о холокаусту, ратним злочинима испричали на дугачији начин.

У петак на репертоару 27.ЈПФ је представа ужичког Народног позоришта Месец (дана) на селу.

фото:/zoomue.rs/