28.ЈПФ:Очеви и оци

п

Народно позориште Београд по други пут се представило на 28.ЈПФ ,после савремене опере Деца у недељу са представом Очеви и оци ,по тексту Слободана Селенића у режији Вељка Мићуновића и драматизацији Кате Ђармати.Публика је представу оценила са 4,63.

Очеви и оци су роман о историји Србије у 20.веку кроз причу о три генерације Медаковића.У овој модерној представи ликови се суочавају са питањем из наслова фестивала-Шта мислиш о свом оцу ?

„Наши очеви и оци –  наше наслеђе духовно, интелектуално, идеолошко – оно са чим неминовно живимо до данас. Или смо присиљени да живимо. У немогућности отклона, зарад непрестаног ископавања и прекопавања историје, очеви и оци, обитавају око нас непрестано – подсећају, прогоне надзиру и опомињу. Из крхотина сећања Стевана Медаковића гледају нас, наше располућености, угрожене интиме, породични расколи и отуђивања. Указује се и једно суштинско неразумевање различитости, па било оно на нивоу базичног по националности или по питању пуко идеолошког. Док се, уједно, испостављају очигледнима наши унутрашњи егзили, болне заробљености и осећање кривице које теглимо до дана данашњег“,реч је редитеља Вељка Мићуновића.

У Мићуновићевој савременој поставци, наши очеви и оци гледају на нас из крхотина сећања Стевана Медаковића.

Вања Ејдус, игра Елизабету, Енглескињу, жену Стевана Медаковића, која се удајом сусреће са правилима балканске патријархалне породице.

У понедељак 6.новембра на 28.ЈПФ наступа Црногорско народно позориште из Подгорице са представом Неспоразум Алберт Ками у режији Дамјана Пејановића.

У оквиру пратећег програма фестивала у понедељак у 12 часова је трибина „Криза читања и савремено позориште“ у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Ужицу.

Промоција књиге о Бранку Цвејићу „Са Цвејом“ је такође 6.новембра у 18 часова у Народној библиотеци Ужице.