2.дан Фестивала цвећа представљање књиге „Моје двориште“ (видео)

промоција књиге

У оквиру Фестивала пољског цвећа у Чајетини, другог дана фестивала представљена је књига „Моје двориште“ Драгана Р.Сајића. О књизи је говорио Мирко Марковић, библиотекар саветник,управитељ Фондације хортикултурних Библиотека.

У библиотеци „Љубиша Р.Ђенић“, издвојено одељење на Златибору, јуче је промовисана књига „Моје двориште“ Драгана Р.Сајића, једног од тројице покретача Интернет клуба Србија и првог портала за село , удружења „Моба“ , портала Гарден Србија, и аутора серијала Баштованство на Јутубу. Сајић је аутор књига „Цветни поздрав“ и „Моје двориште“ .

"Оно што волим да напоменем да је у нашем народу увек постојало гајење цвећа као нешто што је лепо. Наши стари увек уберу неки букет па понесу у цркву или некоме да поклоне; е тај део традиције, чини ми се, требамо да гајимо и то је највећа вредност ове моје друге књиге „Моје двориште“. Друга књига, поред тога што говори о свим техничким детаљима како и шта урадити, с обзиром на моје тридесетогодишње искуство у којем смо стотине дворишта уредили , промовишу хортикултурни позив. Да будемо холтикултурни, а не само културни“, рекао је аутор књиге.

О књизи и аутору је на занимљив начин говорио и писац Мирко С. Марковић, који је и управитељ Фондације хортикултурних Библиотека Србије.  

"Драган је спојио у себи две ствари које су данас неспојиве: једног од најпопуларнијих  јутјубера који има више од 100 000 прегледа, и аутора књиге. И где се то спојило? Баш на Златибору у библиотеци, на Фестивалу пољског цвећа. Мислим да је то корак који је јако важан јер говори о значају дигитализације, али и о значају књиге. Нити дигитализација може без књиге, нити књига може без нових трендова“. 

Промоцију су пратили ученици ОШ „Димитрије Туцовић“, као и овогодишњи гости Фестивала који долазе из винковачке библиотеке.  

„То је наставак љепе сурадње јер ми сурађујемо са различитим књижницама, односно  библиотекама, у Републици Србији у склопу мреже хортикултурних књижница, а јучер смо први пут судјеловали на Фестивалу цвијећа у Чајетини. Фестивал који нас је одушевио, фестивал који нас је спојио! У бити цвијећа је мотив гдје спаја не само људе, него и библиотекаре,  кроз поезију, књиге, цвијеће, а нагласак је на цвијећу“, рекла је Ива Грковић, Градска књижница и читаоница Винковци.

Поздрављајући присутне госте и посетиоце на промоцији, директорка библиотеке „Љубиша Р.Ђенић“Снежана Ђенић надахнуто је говорила како о улози и важности цвећа, тако и самог фестивала.

„Људи су од давнина имали потребу да своје мисли и осећања изразе без речи кроз својеврсну симболику. Најпре, користили су цвеће да би исказали своје емоције и асоцијације, а када цвеће кроз симболику проговори, може пренети важне поруке. Цвет увек носи симболику вечног живота јер цвет је, заправо, живот. С тога је овај наш златиборски фестивал слава цвећу. Заправо он је слава животу“.