93 ученика ОШ "Димитрије Туцовић" из Чајетине и са Златибора полагаће малу матуру (видео)

полагање мале матуре

93 ученика ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и са Златибора полагаће малу матуру 27.,28. и 29. јуна. Ученици су посветили доста времена припремaјући се за завршни испит заједно са својим наставницима  који су организовали припремну наставу у школи током школске године, као и у периоду од 10. јуна, када је распуст за осмаке почео, па све до дана полагања мале матуре. Припреме још трају. 

У ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини и на Златибору ове године малу матуру полаже 93 ученика 8. разреда, а са њима тест мале матуре полагаће и један ученик из БиХ. Завршни испит у обавези су да полажу сви осмаци, јер по Закону о основном образовању ученик је завршио основну школу тек када приступи полагању мале матуре. На тесту ђаци не могу да падну, али је остварени број бодова важан за упис у жељену средњу школу.

„Завршни испит за увенике 8. разреда полагаће се у понедељак, уторак и среду, тачније, 27,28. и 29. јуна. 27. јуна у понедељак полаже се тест из српског језика, у уторак тест из математике, а у среду комбиновани тест који се састоји од пет предмета, то су: историја, биологија, географија, физика и хемија. Испит траје од 9 до 11 часова, а ученици би требало да дођу чак сат времена раније на место полагања мале матуре“, рекла је Јелана Жугић, педагог.

Ово је  трећа школска година како се ученички одговори на тестовима прегледају електронским путем. Задатке затвореног типа оцењује софтвер, аутоматски, док отворене задатке  прегледају наставници који скениране одговоре оцењују у апликацији. Дигитализација прегледања тестова је уведена како би се избегле евентуалне грешке у бодовању и максимално смањила могућност да неко од ученика буде оштећен.

„ Сваки тест има по 20 питања и максимум бодова на тесту може да буде 20, с тим што се тај број бодова који ученик освоји на тесту множи са коефицијентом за српски и математику 0,65, а за комбиновани тест 0,7. Максималан број бодова који ученици могу да оставре су по 13 бодова из српског и математике, и 14 бодова из комбинованог. Ја се надам да ће бити бољи резултати него на пробном, што не значи да су били лоши на пробном, али имали су више времена и више су времена посветили припреми за завршни тест“, каже Јелена Жугић, педагог. 

Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе биће објављени већ 1. јула, док ће коначни резултати бити објављени 5. јула.  Од 30. јуна до 6. јула планирано је да се листе жеља попуњавају електронским путем. За оне који то планирају да ураде у школи резервисани су термини 6. и 7. јула. Званичних резултата расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама биће објављени 13. јула.

Сања Глишовић