"Агро-бизнис центар" у посети златиборском Еко- аграру (видео)

Представници "Агро-бизнис центра" заједно са пољопривредним произвођачима са Жабљака, у оквиру студијске посете, посетили су општину Чајетина. Циљ посете био је упознавање са савременим технологијама у овчарству, говедарству, млекарству и производњи меса и месних прерађевина.

Након предавања на територији своје општине намењених произвођачима по питању производње и прераде млека и млечних производа, представници "Агро-бизнис центра" заједно са пољопривредним произвођачима, посетили су чајетинску општину. Циљ посете био је да пољопривредници двеју општина размене искуства и добре идеје примене на својим газдинствима.

"Иницијатива за нашу посету општини Чајетина односно Златибору родила се као последица предавања која смо имали организована од стране нашег Министарства пољопривреде и Министарства пољопривреде Србије. У питању су предавања намењена пољопривредним произвођачима по питању производње и прераде млека и млечних производа односно примењивања добре пољопривредне праксе у производњи млека. Том приликом предвиђено је да наши пољопривредни произвођачи са Жабљака и Дурмитора који се искључиво баве говедарском и овчарском производњом, имају прилику да посете ова величанствена пољопривредна газдинства и овај један величанствени простор, да се упознају са технологијом производње млека и млечних производа, узгоја говеди и оваца на неки савременији начин", рекао је Дарко Стијеповић, руководилац "Агро-бизнис центра" на Жабљаку.

Производња на Дурмитору задржала је карактер традиционалне аутохтоне производње и произвођачима је од велике важности и значаја долазак у општину Чајетина и на Златибор. Веома им је битно да се упознају са  савременом технологијом у овчарству, говедарству, млекарству и производњи меса и месних прерађевина.

"Ја се бавим органском производњом, сертификовани сам органски произвођач и бавим се сточарством, ратарством, повртарством и узгојем јагодичастог воћа. Ове године сам све то повезао са aгро туризмом. Ова посета ми много значи јер је ово крај који има велико искуство, крај који је сву своју производњу повезао са туризмом и веома велику корист добићу гледајући начине производње и прераде јер су то добри произвођачи и стандардизована производња и све то дати у понуду посетиоцу. То је велика ствар и велико искуство ", каже Зоран Павићевић - пољопривредни произвођач.

Како наводе представници "Агро-бизнис центра", ова посете је прилика да се са златиборским "Еко -аграром"  у будућности постигне договор  прекограничне сарадње који ће бити идеална прилика за искоришћење свих могућности, како би један пројекат заживео у обе општине на интерес и једних и других произвођача.

https://www.youtube.com/watch?v=2EjSCHzxDIw Данка Миловановић