Агрономи организовали традиционално саветовање на Златибору (видео)

Скуп о пољопривреди на Златибору

Традиционално саветовање агронома и пољопривредника Србије одржава се на Златибору од 30. јануара до 2. фебруара у хотелу Палисад. Скуп са темом пољопривреде организује се 58. пут, а присустувује око 300 учесника.

У организацији Института за ратарство и повртарство из Новог Сада уз подршку представника извршне власти и покровитеља припремљено је традиционално саветовање агронома у хотелу Палисад на Златибору. Свечаном отварању присуствовало је око 300 учесника, међу којима су пољопривредни произвођачи, стручњаци из научно образовних установа, економисти, саветодавци, представници власти и новинари.      

Осим што је саветовање агронома организовано 58. пут, четврту годину узастопно овом скупу присуствују и учесници из Републике Српске. У јавности постоје критике на рачун јавне политике владе Србије од стране пољопривредника, али је помоћник у надлежном министарству Александар Богићевић најавио повећање износа намењеног за субвенције, и јачање саветодавне мреже.

Организатори су нагласили да би Институт за ратарство и повртарство требало посматрати као национално добро због истраживања и иновација које су спроведене у праксу на њивама. Неке од тема на саветовању су припрема нове сетве, зелена енергија и енергетска ефикасност, иновативни приступи производњи кукуруза, анализа тржишта житарица. Током семинара свој простор имају и спонзори и приватне компаније који су представили понуду својих производа.