“Ајхман у Јерусалиму“ најбоља представа ЈПФ-а 

ајхман

 Жири 27. Југословенског позоришног фестивала, који је радио у саставу редитељка Снежана Тришић, театролошкиња Марина Миливојевић Мађарев и архитекта Радивоје Динуловић,  једногласно је донео одлуке о нагрдама a “Ајхман у Јерусалиму“ најбоља представа ЈПФ-а.

Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ додељена је представи „Ајхман у Јерусалиму”,  у режији Јернеја Лоренција и продукцији Загребачког казалишта младих, Загреб, за храбар и бескомпромисан истраживачки и аналитички приступ и поступак. Представа нас доводи до суочавања са дубоким последицама Холокауста које досежу до данашњих дана. Посебну вредност чини садржајна, стилска и поетичка целовитост свих сегмената представе.

Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ РЕЖИЈУ додељена је Јернеју Лоренцију за режију представе „Ајхман у Јерусалиму” у продукцији Загребачког казалишта младих, Загреб, за деликатан, слојевит и снажан редитељски поступак којим је створена дубоко емотивна и отрежњујућа представа.

Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ ЖЕНСКУ УЛОГУ додељена је равноправно (Еx аеqуо) Катарини Бистровић Дарваш, Мији Мелцхер и Луцији Шербеџији за стваралачки ангажман и надахнуту, сведену и прецизну колективну глумачку игру у представи „Ајхман у Јерусалиму”.

Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ МУШКУ УЛОГУ додељена је равноправно (Еx аеqуо) Даду Ћосићу, Франу Машковићу, Пјеру Меничанину, Ракану Русхаидату и Ведрану Живолићу за стваралачки ангажман и надахнуту, сведену и прецизну колективну глумачку игру у представи „Ајхман у Јерусалиму”.

Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ СЦЕНОГРАФИЈУ додељена је Андреји Рондовић за представу „МЕСЕЦ (ДАНА) НА СЕЛУ“ у продукцији Народног позоришта Ужице за концепт и артикулацију сценског простора који значајно доприносе поетици представе и глумачкој игри.

Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ КОСТИМОГРАФИЈУ додељена је Бојани Никитовић за представу „РАТ И МИР“ у продукцији Народног позоришта Београд, за сложено решење које обједињава епоху и савремени костим.

Награда АРДАЛИОН ЗА ЕПИЗОДНУ УЛОГУ додељена је Игору Боројевићу за улогу Ислајева у представи „МЕСЕЦ (ДАНА) НА СЕЛУ“ у продукцији Народног позоришта Ужице, за снажан и емотиван глумачки израз.

Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉЕГ МЛАДОГ ГЛУМЦА и награда ПОЛИТИКЕ „АВДО МУЈЧИНОВИЋ“ додељена је Теодору Винчићу за улогу Робота Шиле у представи „РОЛЕРКОСТЕР“ у продукцији Позоришта Атеље 212, Београд, за аутентичан, студиозан и експресиван глумачки приступ.

Специјална награда АРДАЛИОН додељена је Јелени Мијовић за консеквентно и савремено драматуршко тумачење класичног драмског текста у представи „МЕСЕЦ (ДАНА) НА СЕЛУ“ у продукцији Народног позоришта Ужице.

Иначе, оцене жирија и публике и ове године су различите. Публика је највећу оцену доделила представи “Рат и мир” београдског Народног позоришта, 4,84.