Апел за чишћење снега и уклањање леденица (видео)

Комунална инспекција Општинске управе Чајетина са почетком зимске сезоне кренула је у контролу чишћења снега испред пословних, стамбених, монтажних и других објеката у Чајетини и Златибору, као и уклањања леденица са кровова. У надлежности ове инспекције је контролисање одлагања ужареног пепела у контејнере.

Власници локала, малопродајних објеката у обавези су да одржавају површине испред објеката и редовно их чисте од снега, али и уклањају леденице са кровова поменутих објеката. С обзиром на снег који је падао претходних дана Комунална инспекција општине Чајетина почела је да проверава колико се ово правило поштује.

"Кренула је зимска сезона већ увелико и желим да извршим одређени апел и опомену свим предузетницима и физичким лицима да изврше уклањање снега и леда испред пословних објеката, монтажних објеката, зграда и слично јер представља опасност по безбедност људи. Такође, контролишемо уклањање леденица са кровова зграда и објеката. Молим све стамбене јединице које су у могућности да изврше уклањање снега са кровова да се не би угрожавала безбедност. Ако нису у тој могућности, треба да изврше обележавање стазе и да затегну траке да опомену грађане да постоји опасност од пада леденица,"

каже Данка Николић, комунална инспекторка ОУ Чајетина и додаје да су прве контроле показале да се ове одредбе углавном поштују, али не и када је реч о одлагању ужареног пепела у контејнере.

"Прошле године имали смо баш доста прилика паљења контејнера и ужареног пепела у контејнерима на шта нас радници комуналног јадвног предузећа алармирају, након чега ми излазимо на терен и утврђујемо ко је извршио паљење.  Молим све суграђане да прво охладе пепео а онда да га бацају зато што наносе велику штету комуналном јавном предузећу тако што пале контејнере и уништавају оно што нам се пружа као услуга. Наравно, није хумано и није еколошки да се пали смеће јер загађује животну околину."

За све оне који не испуњавају ову обавезу предвиђене су казне и то на лицу места у новчаном износу од 20 000 до 80 000 динара за физичка лица, од 50 000 до 250 000 динара за предузетнике и од 100 000 до 1000 000 динара за правно лице.

https://www.youtube.com/watch?v=zjeOAiKa5Is&feature=youtu.be