Ауто мото спектакл на Златибору, оборен рекорд стазе, злато за Старчевића

АСУ Златибор

И ове године је Златибор био домаћин аутомобилског спектакла јер је дводневни тркачки програм одржан минулог викенда подно Торника, на путу ка Јабланици.

У суботу је вожена брдска трка, а у недељу аутослалом, обе у склопу отвореног првенства Србије, а све у организацији АСУ Златибор. Око 160 возача у оба такмичарска дана окупило се на догађају који Аутомобилско спортско удружење Златибор организује пету годину заредом. Домаћини нису имали среће са временом јер је киша ометала први дан и брдску трку отвореног првенства Србије која је организационо захтевнија и јача по рејтингу. Надметање је одржано, и поред јаког пљуска, а најбољи у генералном пласману био је Иван Мандић из Икс ем рејсинг тима, који је тако одбранио титулу од пре годину дана.

"Стаза је јако занимљива, као и прошле године, када сам победио у генералном пласману са старијом генерацијом рено клија. Цео крајолик је много леп, човек може да ужива када се појави овде и да наступа и да се припрема,"

рекао је Мандић који је и оборио рекорд стазе. На брдској трци учествовао је 91 аутомобилиста, а свака класа имала је од пет до 10 такмичара, што је учинило такмичење занимљивим. Ово је била трећа брдска трка у Националном шампионату Србије који ће имати још седам станица.

Другог дана, у недељу, одржана је аутослалом трка под називом "Главом до циља", а надметало се 72 учесника. Победник у генералном пласману са најбржим временом био је Александар Тадић из босанске екипе Оптима Мотоспорт. На аутослалому возило је неколико домаћих такмичара из екипе АСУ Златибор, а најбржи је био Жељко Фуна Старчевић који је победио у класи II возивши цитроен саксо.

"Време је било лепо, послужило нас је и трка је била одлична. Конкуренција је била јака, има ових млађих момака који и мене гурају напред. Пресудна је била трећа трка када сам остварио најбоље време и престигао заостатак за Босанцем Поповићем. Имам добрих резултата у претходним годинама, а за нешто више било би неопходно одвојити више времена",

рекао је најискуснији члан екипе АСУ Златибор. На стази су били и отац и син Иван и Дејан Јованетић из Чајетине.

"Трка је била добра, на добро припремљеној стази. Сви смо добро возили, колико смо могли. С обзиром да ми је ово прва трка ове године, ја сам презадовољан резултатом и оствареним временом. Ја возим југа, група Н, а ове године је мало промењен састав те групе јер су са нама возили и фијати. Све у свему, ја сам задовољан и све је било добро,"

рекао је млађи Јованетић. Поред возача, њихових породица, тимова и пратилаца, дводневни тркачки догађај су испратили и локални љубитељи ауто мото спорта. У подножју Торника, на паркингу ски центра виђено је лепо дружење, нарочито у недељу када није било кише. Организатори су уручили и посебне награде најстаријим, али и најмлађим посетиоцима који су такође помно пратили трке. Организацију су помогли Спортски ауто и картинг савез Србије, општина Чајетина, Спортски савез Чајетине, предузећа Голд гондола и Водовод Златибор.

М. Ј.