Бесплатна исправка техничких грешака у Катастру

лого

Како је од 4.новембра 2023.године почео да ради електронски шалтер Катастра непокретности који се предвиђа да грађани документацију која се тиче непокретност више не могу да предају лично и директно у катастру већ то морају да ураде преко адвоката или геодетских организација поставило се питање како ће се исправљати могуће грешке које су настале у самом катастру.

Овим поводом се огласио РГЗ саопштењем у коме се наводи да су техничке грешке у катастру настале прекуцавање скоро па немогуће и да су на нивоу статистичке грешке. Међутим, уколико до такве грешке и дође, истина је да грађани имају могућност да реагују одмах након њиховог откривања потпуно беспатно. Уколико грешку открију у року од 8 дана од њеног настанка грађанима је омогућено да поднесу жалбу и грешка се одмах у самој служби исправља. Ово је бесплатан, транспарентан и ефикасан процес који омогућава грађанима да остваре своја права изузетно брзо.

Уколико се грешка примети након дужег временског периода постоји и електронска услуга еПримедбе на сајту Републичког геодетског завода која омогућава грађанима да, из удобности свог дома, поднесу захтев за исправку грешке. Ова опција је такође апсолутно бесплатна и не захтева ангажман адвоката или геодетске организације и у складу је са законским регулативама и пружају грађанима одговарајуће средство за решавање административних проблема без икаквих трошкова.
Из Катастра позивају грађане да информације у вези са поступком уписа у катастар проверавјау само на сајту Републичког геодетског завода. Даље се каже да је у току кампања дезинформација од стране интересних група како би се грађани збунили у циљу враћања старог коруптивног модела и било настављено са коруптивним радњама. Ово саопштење има за циљ да пружи тачне информације и смањи забуну у вези са поменутим случајем.