Без грипа на дечјем одељењу Дома здравља у Чајетини (видео)

На подручју Златиборског округа осим респираторних инфекција, које су уобичајене за ово доба године, не бележи се никакав пораст болесних, барем када су у питању деца. Иако грип још увек не хара, треба бити пажљив, па се грађанима саветује свакако брига о свом имунитету, редовном сну, проветравању просторија као и вођењу рачуна о исхрани.

https://www.youtube.com/watch?v=6PHEz7gBqtQ&feature=youtu.be

Јануар је уобичајено време за појаву већег броја оболелих од грипа и акутних респираторних инфекција сличних грипу. Ове године пораст броја пацијената са респираторним проблемима, на подручју чајетинске општине је евидентан, али не много већи него у исто време у претходној години.

"Грипа није било толико ове године и ми смо међу децом имали само неколико спорадичних случајева. Њега карактерише јако висока температура са поремећајем општег стања. Дете је поспано, одбија да једе, температуре су преко 39 степени и јако се тешко скида и дужина трајања је око четири до пет дана", каже др Биљана Пантовић Вучинић - педијатар.

"У првих два, три дана болести родитељи треба да скидају температуру када је преко 38,5, дати доста течности детету, чешће га понудити да једе лакшу храну и уколико температура потраје дуже од три дана или је јако висока, преко 39 степени а дете је поспано обавезно се јавити лекару", поручује педијатар Дома здравља Чајетина.

Oчекивано је да деца у вртићима и школама релативно често добијају вирусне инфекције. Један од разлога је и то да се имуни систем детета још није развио. Логично је и да се међу децом која се крећу и бораве у великим групама лако шире вируси и бактерије које изазивају болести.

"Имамо нешто већи број пацијената са знацима акутних респираторних инфекција али то је и типично за ове зимске месеце. Рекла бих да их је нешто мање у односу на исти период претходних година. Родитељи се још јављају са децом због стомачног вируса а у претходних месец дана било је доста гнојних упала уха", додаје др Биљана Пантовић Вучинић.

Веома је важно да дете редовно једе здраву храну, да пуно спава и да се редовно вакцинише. Да би се спречило ширење болести треба научити дете једноставним правилима - не делити флашицу за воду, чаше, храну или друге ствари; покрити уста и нос када кашљу или кијају; редовно прање руку и држање руку даље од очију и од уста.

Данка Миловановић