Бојан Љубеновић у "Чиготи" (видео)

Б.Љ.

Књижевно-позоришно вече ''О хумору и другим чудима'' одржано је у суботу у „Чиготи“ а гост је био писац Бојан Љубеновић. Овом прилоком представио је своје књиге "Писма из Србије", "Србијо, Бог ти помог'о", "Да је боље не би ваљало" и "Ништа није смешно", а делове монодраме ''Е, мој Тодоре'' по књизи ''Србијо, бог ти помог'о'' говорио је  глумац Јанко Радишић. 

Писац и афористичар Бојан Љубеновић објавио је више од двадесет књига за децу и одрасле. Добитник је већег броја значајних награда из области сатиричног и дечјег стваралаштва. Неке од својих књига представио је публици на књижевној вечери одржаној у суботу у  „Чиготи“, а о свом раду и дужностима које сатиричари имају у друштву, рекао је да су они само гласноговорници оних који исто мисле, али из мноштва разлога не исказују своју критику друштва чији су припадници.

"Ми јесмо нека врста вентила, мада то не радимо свесно, радимо свој посао, а то што нас неко доживљава као онај одушак на прес лонцу то је њихова ствар. Ми критикујемо оно што се има критиковати увек.Без обзира ко је на власти, која партија, који режим. Нама су трн у оку те слабости: људска глупост, лицимерје, корупција, лаж... То радимо деценијама, без обзира на време, на век. У Србији постоји дуга традиција сатиричара, од Радоја Домановића а и пре њега, па до данашњег дана, ", објашњава Љубеновић.

Кроз свој књижевни рад који траје преко две деценије, Љубеновић се опробавао у различитим књижевним формама.

"Нисам се никада задовољавао да пишем само једну књижевну форму већ сам "скакао" са једне на другу, истраживао, покушавао, учио се... Писао сам и афоризме, сатиричне приче, песме, књиге за децу, тако да сам поприлично свестран . Јесу у питању и еписторијални романи, и дневници, и класичан роман, и приче... Мислим да је то добро; ја не бих могао да се задржим само на једном правцу и да целог живота пишем једно исто. Потребна ми је промена и нови изазови", рекао је Љубеновић.

Вече је уз добро вођење Мирјане Црнчевић и делове монодраме „Е, мој Тодоре“ које је казивао глумац Јанко Радишић, било изузетно занимљиво и успело, а публика је, након дружења са писцем и потписивања књига, из „Чиготе“ изашла задовољна, али и  примерено замишљена.

Мирјана Ранковић Луковић