Број новозарежених корона вирусом на да 7. април 247

Од последица заразе корона вирусом у последња 24 сата од последица заразе корона вирусом преминуле су 3 особе – два мушкарца и једна жена. Тиме се укупан број смртних случајева  попео на 61, изјавила је на конференцији за новинаре др Дарија Тепавчевић Кисић.

У Републици Србији је до 15 часова 7. априла 2020. године регистровано укупно 2.447 потврђених случајева КОВИД 19. Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 1.074 особе од којих је 247 позитивно. Хоспитализовано је 1. 394 пацијената.

У болницама и клиничким центрима у Србији од вируса КОВИД 19 лечи се 1.394 пацијената, а на респиратору је 109 пацијената

Епидемиолог др  Предраг Кон истакао је да је према броју новозаражених у последња три дана досегнут максимум који ће , према њговом мишљењу трајати још десетак дана. Он је напоменуо да је најбитније да се  током наредне две недеље спроводе све мере спречавања контаката.

До 15 часова у Републици Србији тестиране су укупно 9.626 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

7. април је Светски дан здравља. С обзиром да је пандемија КОВИД 19 довела под притисак цео здравствени систем, није било могуће организовати уибичајено обележавање овог датума. Тим поводом Мистарство здравља на свом интернет портаку објавило је следећи текст:

„Нема свечаности, сумирања резултата, пригодних академија... Маркетиншке и ПР агенције данас не осмишљавају креативне садржаје.

Данас се овај дан обележава у скафандеру, са маском и наочарима на лицу, са стрепњом за сваког пацијента који се пожали да отежано дише, да има бол у грудима...

Данас је дан када статистика влада разумом, а логика се подређује сензацији.

Данас је дан као и јуче, када је Ана са Звездаре дошла кући са смене у болници, а деца је више не питају зашто су јој на лицу урезани трагови маске.

Данас је дан као и онај сутра, када ће Лале из Ниша обући скафандер, у коме ће провести наредних шест сати у интезивној нези поред својих пацијената.

Данас је дан као и свих осталих када морате да останете код куће и тако пружите подршку нашим лекарима, сестрама, техничарима...

До победе заједно!