Чајетина и ове године домаћин Регионалног такмичења "Пажљивкова смотра 2023" (видео)

pobednici

Велики број деце, смех, граја и игра – слика је која се могла видети у Културном центру на Златибору, где је одржано Регионално такмичење „Пажљивкова смотра“, манифестација коју већ годинама традиционално организује Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у сарадњи са локалним Саветима за безбедност саобраћаја. Циљ манифестације  је да се унапреди саобраћајно образовање и васпитање, да малишани науче да се понашају на улици, као и да се смањи број деце која страдају у саобраћају.

“Пажљивкова смотра“ је манифестација републичког карактера која је и ове године окупила предшколце и ученике првог и другог разреда основних школа. Деца су одмерила своје знање у познавању саобраћајних правила и како су  рекла, за ово интересантно и едукативно такмичење спремала су се са учитељима и родитељима, тако да су показала завидна знања у познавању правила за безбедно учешће у саобраћају.

„У оквиру пројекта „Пажљивкова смотра  2023“ који спроводи Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са локалним саветима за безбедност саобраћаја, дошли смо до трећег нивоа такмичења, односно до Регионалног такмичења. На такмичењу овде имамо представнике шест локалних самоуправа. Поред домаћина Општине Чајетина, дошла су деца из Пријепоља, Прибоја, Бајине Баште, Ариља и Ужица. Такмиче се као и до сада, предшколци, први и други разред по шест екипа и најбољи ће се пласирати на Републичко такмичење“, рекао је Горан Секулић, Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина.

А које су предности квиза овог типа и да ли деца стечено знање преносе и на одрасле, рекла нам је учитељица школе из Рогачице.

„Са мном је дошао други разред а ту су и прваци и предшколци наше школе. Ми смо сеоска школа, деца су активни учесници у саобраћају, и као пешаци и као путници. Више пута смо присуствовали ситуацијама када деца опомињу своје родитеље за недозвољено седење на предњем седишту и не коришћење појасева“, каже Јована Арсеновић, ОШ „Стеван Јоксимовић“ Рогачица.

„Припреме за квиз нису биле тешке и мислим да ћемо освојити прво место“.
 

Деци су на програму били различити типови игара прилагођени њиховом узрасту, показавши да је циљ овог такмичења постигнут, а то је унапређење њиховог знања о саобраћају. Кроз реализацију пројекта засигурно је ниво саобраћајног образовања и васпитања деце подигнут на завидан ниво.

„Величина једне друштвене заједнице огледа се у њеном односу ка најслабијима а деца су свакако најслабији и најрањивији учесници у саобраћају. Безбедност саобраћаја су деца којa упијају сво пренесено знање када су овако мали а касније преносе знања и осталим другарима и широј друштвеној заједници. Овим путем поздравио бих цео тим који је пре неколико година уназад осмислио овај генијалан пројекат „Пажљивкова смотра“ и велики поздрав за овог дивног домаћина, општину Чајетина“, рекао је Слободан Јанковић, координатор Савета за безбедност саобраћаја општине Прибој.

У категорији предшколског узраста прва је била екипа из Ужица, међу првацима су прво место освојили ученици из Прибоја, а међу другацима је најбоља била екипа из Чајетине. Републичко такмичење одржаће се 13. и 14. јуна у Крагујевцу.