Чајетински "Ајронмен" (видео)

Чајетинац, Урош Станковић, успешно је завршио триатлон трку "Ајронмен" која је одржана у Аустрији 4. септембра. Овај млади човек не среће се први пут са екстремним стварима. Још на студијама ДИФ-а, где се бавио  кошарком,  пред себе је ставио изазов тренирања паркура - дисциплине која још увек није уврштена у спорт али је дефинитивно једна од вештина која изискује рад целог тела. Зато не чуди што се пријавио за учешће на трци Ајронмен, за коју је, како каже, чуо од професора који му је предавао на факултету, и у њој показао снагу тела и воље.

https://www.youtube.com/watch?v=DLA4dmYVqCc&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Трка Ајронмен одржана је у Аустрију у месту Подесдорф и поред епидемиолошке ситуације како би се и ове године за њу пријавили они људи који су спремни да пред себе ставе изазов и ангажују своје тело до граница издржљивости. Ова трка изискује максималан тест у којем побеђују само они који успеју да створе склад између главе и тела јер трка се састоји од 3.8 км пливања, 180 км вожње бициклом и 42 км трчања. Урош Станковић из Чајетине је успео да међу 250 такмичара освоји 44 место.

( Укупно време: 10 сати 15 мин.; по сегментима

3,8 км пливање - 1:08;

180 км бицикл - 4:56;

42 км трчање - 3:58 )

Трку треба проћи у просеку за 10 сати. Половина од тог времена прелази се бициклом што је озбиљан подвиг, а кад се узме у обзир да се у задњим километрима борба више одвија у глави и решености да се мишићи напрегну до крајњих граница , показује колико је индивидуа спремна да жртвује себе да би постигла било какав успех, или премашила и сам рекорд.

Урош каже да је задњих пар километара било најтеже за њега и да се у тим задњим часовима одигравала велика борба у њему да остане фокусиран на циљ, избори се са болом и заврши трку.

Ајронмен трка је за оне склоне екстремним спортовима једна од ултимативних изазова данашњице. Само они који су учествовали у њој знају да, и у најтежим тренуцима, човек може извући још који атом снаге више, а завршити трку, без обзира које место освојили, сматра се великим успехом. Урош је у овом изазову показао и снагу, и спретност, и вољу .

Припремили: Давид Колаковић и Мирјана Ранковић Луковић