Четврто рециклажно острво на Златибору (видео)

рециклажно острво 1

КЈП „Златибор“ Чајетина изградило је још једно, четврто по реду, рециклажно острво на Златибору које се налази иза ресторана „Језеро“, тако да га могу користити сви угоститељски објекти који се налазе у близини.  У пракси се показало да је изградња рециклажних острва одличан потез, јер су на тај начин елиминисани контејнери из самог центра, чиме је олакшан и рад комуналне службе.

Четврто рециклажно острво по реду недавно је постављено на Златибору и налази се иза ресторана „Језеро“. Овај објекат није у потпуности завршен, остало је да се обложи панелима и да се одраде још неки финални радови, али је у функцији и од велике користи свим угоститељским објектима који се налазе у близини.

„У њему се налази девет контејнера, запремине 1,1 м3, од којих је седам зелених за мокри и два плава контејнера за суви отпад. Као што сам напоменула, ово је четврто рециклажно острво по реду. Остала три су постављена на локације, преко пута одмаралишта Дунав, иза жуте зграде у самом центру, и на крају Трговачке улице, у близини Краљевог трга, где се налази велики број локала“, каже Драгана Росић из КЈП „Златибор“ Чајетина. 

У пракси се показало да је изградња рециклажних острва веома корисна, јер су на тај начин елиминисани контејнери из самог центра, што је олакшало рад комуналне службе, јер на Златибору има доста је уских улица које отежавају  прилаз ауто смећара . У плану је постављање још једног рециклажног острва које ће се налазити у близини поште на Златибору, а радови на њему су већ почели.То ће, кажу из КЈП „Златибор“,  створити добре услове приликом покретања примарне селекције отпада.

„Као што смо више пута помињали, на јесен крећемо са примарном селекцијом отпада, а изградња рециклажних острва, набавка нове комуналне опреме, изградња рециклажног дворишта, набавка канти за суву и мокру фракцију, све то представља важне кораке неопходне за успостављање новог система управљања отпадом. Напоменула бих да је у завршној фази пројектна документација за добијање грађевинске дозволе за изградњу рециклажног дворишта, које ће се налазити на путу ка Семегњеву на Златибору, недалеко од новог пословног објекта комуналног предузећа.На овој локацији биће обезбеђен простор за баштенски и све врсте кабастог отпада, тако да ће грађани имати могућност да бесплатно, или и уз ангажовање комуналног предузећа уз минималну надокнаду, на рециклажном дворишту одложе свој кабасти отпад, и наравно бити у обавези да га правилно селектују.“

Сваке грејне сезоне КЈП „Златибор“ Чајетина се суочава са истим проблемом, а то је паљење контејнера. Од почетка грејне сезоне до сада потпуно је уништено око десет контејнера, што представља велику материјалну штету за само предузеће, али и опасност по околне објекте и аутомобиле. Ови проблеми најчешће су проузроковани бацањем неохлађеног пепела у контејнере, што доводи до паљења садржаја у њима. 

„Искористила бих ову прилику да још једном апелујем на наше суграђане да буду опрезни приликом одлагања пепела, како би се овакве ситуације избегле,“ нагласила је на крају разговора Драгана Росић.

Мирјана Ранковић Луковић