Чувари традиције: Вишебој у Јабланици (видео)

вишебој

16. Сеоски вишебој у Јабланици почео је потпаљивањем катранице у суботу, 18. јуна, а  такмичења у старим занатима, вештинама и спортовима, одржана су јуче у пријатној атмосфери овог лепог златиборског села. Организатор већ традиционалног Вишебоја је ТУ Јабланица у сарадњи са месном заједниом овог села, као и јавним установама и предузећима општине Чајетина, а покровитељ је Општина Чајетина.    

Подсећајући се не тако давног времена, председник ТУ Јабланица и један од организатора манифестације Сеоског вишебоја, Вукомир Божанић, рекао је како се у Јабланици у прошлом веку одржавало осам вашара који су, мало по мало, замирали, а 80-тих година народ се још само окупљао за Савиндан. 
„На прелазу између ова два века друштвени живот скоро је био замро у нашем селу. 2006. године за неких десет дана, ми се организујемо и направимо први вишебој и позовемо телевизију из Чајетине. Ја се у моменту замислим: шта ће ти људи да сниме? Међутим, Мирослав Весовић направи емисију која се и данас врти на друштвеним мрежама. Ова манифестација је израсла у једну од најзначајнијих сеоских манифестација у овом делу Србије и углавном је то манифестација која одражава начин живота и рада у овом селу уназад 2-3 века.“, рекао је Божанић.

Поздрављајући присутне, председник општине Чајетина истакао је колико је био битан ентузијазам са којим су локалној самиоуправи пре 17 година представници Јабланице говорили о важности стварања једне овакве манифестације, која би оживела друштвени живот села .

„Свака ова екипа, сваки овај такмичар који је данас дошао овде, на овај сеоски вишебој, јесте чувар српског села и чувар српске традиције. И ви, појединци, туристи, и људи који су дошли са стране да подрже ову манифестацију, такође дају допринос за очување српског села. А некако смо и ми то препознали уз вашу подршку и сарадњу, тако да је данас општина Чајетина центар збивања у Србији и место окупљања“, каже Милан Стаматовић.

Традиционално су Вишебоју присуствовали и  представници општина Кнић и Рудо.

„Кажу стари: боље да нестане нас него да нестане обичаја. Наши обичаји морају да се сачувају на било који начин, а ово је један од предивних начина како то ради општина Чајетина, Месна заједница Јабланица и можда је ово пример и осталима како треба радити“, надовезао се на причу о чувању традиције Драгољуб Богдановић, начелник општине Рудо.

У спортском делу програма овога дана  најуспешнији су били: Урош Милићевић у дисциплини скок у даљ, Марко Пурић бацање камена с рамена, Милош Ђурђић у превлачењу кличка, Александар Драговић у дисциплини скок у вис из места, док је Марко Пурић био најбољи у превлачењу руку у суножном ставу.
У трци коња најуспешније је било грло Лолан- Власилија Планића, док је екипа “Златиборци” победила у превлачењу конопца.  У ручном стругању дубећом тестером прво место је освојила екипа у саставу Славко и Мирко Вујовић и Милосав Дидановић, док је у престругивању тестером кладаром најбржа била екипа Љуба и Радојице Бакића. У вучи на влаци коњском запрегом у једнопрегу најуспешније је било грло Путаљ Ивана Зорића,  у двопрегу пар Путаљ-Вихор Ивана Зорића, док су у вучи на влаци воловском запрегом победили волови Рушко и Баља Љубомира Анџића.
Манифестацији је присуствовало преко 2500 посетилаца, мештана златиборских села, као и села из околине. Посебно радује учешће младих, као такмичара и као посматрача, што  показује да ће се ова традиција успешно неговати и у будућности.

Мирјана Ранковић Луковић