Далматински пршут са Златибора

Мир и питомину живописног села Мушвете је крајем прошлог века променила визија браће Мирка Берића и Јована Ћосића да створе успешну златиборску сушару у којој ће примењивати рецептуру производње далматинске пршуте наслеђену од предака из Крајине. Несебичан рад, стручност, љубав, велика подршка породица и јединствена посвећеност идеји о производњи далматинског пршута врхунског квалитета на Златибору - омогућили су да данас у Мушветама постоје сушаре у којима се годишње произведе око 3000 комада далматинског пршута.

Сама производња се обавља у наменски подигнутом објекту - сушари, који задовољава све прописане стандарде за производњу сувог меса. Основни елементи производног програма пршутане „Аћим“ су: Далматинска панцета са Златибора, Кулен и Далматински пршут са Златибора, као водећи производ асортимана,који се производи на традиционалан начин, без конзерванса и адитива, употребом искључиво морске соли и сушењем природним ветрењем.

„Процес традиционалног начина производње траје од годину дана па на дуже. Ми немамо ни клима комора, ни расхладних уређаја. Радимо искључиво у зимском периоду, када нам Бог пошаље хладно време, јер свеже месо ми немамо са чим заштитити. Иначе, основна заштита  berić 1 (Small)   бута је са крупном морском сољу, нема никаквих других заштита, ако говоримо о традиционалној производњи. Ако би радили са хемијом онда постајемо индустријски произвођачи. То је нешто друго. Исто квалитетан производ, али то су два различита производа“, објашњава Берић.

Деликатесима из сушаре у Мушветама се снабдевају водећи угоститељски објекти у Србији, мада су се ови врхунски димљени производи нашли и на многим трпезама у Токију, Јапану, Америци, Канади...Обилазак сушаре је одскора уврштен и у туристичку понуду агенција на Златибору, те је често посећују групе туриста из наше земље, али и иностранства (Русије, Данске, Белгије, Јапана...) као и многе наше познате личности:

berić (Small)„Долазе бивши и садашњи спорташи: Радомир Антић, Тарлаћ, Пижон, Дуле Савић...Естрадни уметници: Здравко Чолић, Лепа Брена...ТВ лица: Бранко Станковић, Жика Николић... Од глумаца: Аљоша Вучковић, Зоран Цвијановић...„ са поносом истиче Берић.

Свим гостима који посете ову пршутану, у аутентичном вајату - дегустационом центру сушаре у Мушветама на располагању су једноставан али јединствен избор, Далматински пршут са Златибора, Кулен и Далматинска панцета са Златибора. Како уз квалитетан залогај о иде и добровино – Берић за себе и своје госте производи домаће црно и бело вино.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs