Мир и питомину живописног села Мушвете је крајем прошлог века променила визија браће Мирка Берића и Јована Ћосића да створе успешну златиборску сушару у којој ће примењивати рецептуру производње далматинске пршуте наслеђену од предака из Крајине. Несебичан рад, стручност, љубав, велика подршка породица и јединствена посвећеност идеји о производњи далматинског пршута врхунског квалитета на Златибору - омогућили су да данас у Мушветама постоје сушаре у којима се годишње произведе око 3000 комада далматинског пршута.
Сама производња се обавља у наменски подигнутом објекту - сушари, који задовољава све прописане стандарде за производњу сувог меса. Основни елементи производног програма пршутане „Аћим“ су: Далматинска панцета са Златибора, Кулен и Далматински пршут са Златибора, као водећи производ асортимана,који се производи на традиционалан начин, без конзерванса и адитива, употребом искључиво морске соли и сушењем природним ветрењем.
„Процес традиционалног начина производње траје од годину дана па на дуже. Ми немамо ни клима комора, ни расхладних уређаја. Радимо искључиво у зимском периоду, када нам Бог пошаље хладно време, јер свеже месо ми немамо са чим заштитити. Иначе, основна заштита бута је са крупном морском сољу, нема никаквих других заштита, ако говоримо о традиционалној производњи. Ако би радили са хемијом онда постајемо индустријски произвођачи. То је нешто друго. Исто квалитетан производ, али то су два различита производа“, објашњава Берић.
Деликатесима из сушаре у Мушветама се снабдевају водећи угоститељски објекти у Србији, мада су се ови врхунски димљени производи нашли и на многим трпезама у Токију, Јапану, Америци, Канади...Обилазак сушаре је одскора уврштен и у туристичку понуду агенција на Златибору, те је често посећују групе туриста из наше земље, али и иностранства (Русије, Данске, Белгије, Јапана...) као и многе наше познате личности:
„Долазе бивши и садашњи спорташи: Радомир Антић, Тарлаћ, Пижон, Дуле Савић...Естрадни уметници: Здравко Чолић, Лепа Брена...ТВ лица: Бранко Станковић, Жика Николић... Од глумаца: Аљоша Вучковић, Зоран Цвијановић...„ са поносом истиче Берић.
Свим гостима који посете ову пршутану, у аутентичном вајату - дегустационом центру сушаре у Мушветама на располагању су једноставан али јединствен избор, Далматински пршут са Златибора, Кулен и Далматинска панцета са Златибора. Како уз квалитетан залогај о иде и добровино – Берић за себе и своје госте производи домаће црно и бело вино.
Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs