Дан чистих планина обележен на међустаници златиборске гондоле видео)

g

Под слоганом „Да нам планина блиста“ JП „Голд гондола Златибор” обележила је 26. септембар, Светски дан чистих планина, организованом акцијом чишћења, прикупљања отпада на делу трасе гондоле и садње зеленила. Овом приликом засађено је 50 садница белог бора.

26. септембар, Дан чистих планина, обележава се широм света кроз разне еколошке акције у циљу јачања свести о значају планина и здраве животне средине. Светски дан чистих планина другу годину за редом обележава и ЈП "Голд гондола" и то ове године под слоганом "Да нам планина блиста".

"На Голд гондоли је сваки дан "Дан чистих планина". Ми се трудимо да водимо рачуна и да одржавамо овај простор чистим, не само трасу Гондоле већ и читав Златибор, заједно са нашим партнерима. Ми се заједнички трудимо да овај простор уређујемо у смислу Еко парка. Од старог дрвета смо направили неколико еко одморишта и уређујемо читав простор како би могли да га негујемо и како би наши гости могли да га користе. Уз чишћење смећа и отпада и око Рибничког језера и на целом овом потезу заједно са Торником, желимо да на симболичан начин покажемо колико је важно да водимо рачуна о човековој околини и о природи јер на крају, туристи овде долазе због природе и ради уживања у овим прелепим пределима а наше је да им то омогућимо", рекла је Бојана Божанић, директорка ЈП "Голд гондола".

У акцији организованог чишћења учествовали су пријатељи и сарадници Голд гондоле: КЈП „Златибор”, еколошка секција ОШ „Димитрије Туцовић“ и Парк природе Златибор.

"Желим да похвалим ЈП "Голд гондолу" која одлично све ове активности спроводи тако да је доста чисто али смо наравно, понегде покупили папириће. Највише има опушака од цигарета. Након сакупљања отпада засадили смо цвеће и акценат је константно стављен на чисту средини и на биљке које су веома битне на планинама", каже Зорица Милосављевић, Еко секција ОШ "Димитрије Туцовић" Чајетина.

"Веома је битно бринути о природи јер то је све оно што нама остаје, морамо је чувати и не смемо бацати смеће", каже Моника Васић.

"Данас смо око Рибничког језера прикупљали смеће и садили борове и цвеће", каже Кристина Кутлешић.

Ово је прилика да се створи свест о значају планина, али и да се истакну могућности и ограничења у њиховом очувању и да се створе партнерства која ће допринети позитивним променама.