Дан отворених врата дуалног образовања на Златибору

палисад

Дан отворених врата дуалног образовања - Корак до практичног знања“ одржан је 10. маја 2023. године у хотелу Палисад на Златибору. Регионална привредна комора Златиборског управног округа у сарадњи са Туристичком организацијом Златибор, Угоститељско-туристичком школом Чајетина и хотелијерима са територије  општине Чајетина организовала је образовни догађај са циљем промоције дуалног модела образовања међу ученицима завршних разреда основних школа које се налазе на територији општине Чајетина.

     Имајући у виду значајну информисаност будућих средњошколаца о класичним и дуалним образовним профилима који су доступни у наредној школској години ученици су били у прилици да у директном контакту са представницима кадрова туристичке привреде Златибора добијају потребне информације. Представљени су и образовни профили који су одобрени за наредну школску годину из области трговине, угоститељства и туризма. Како би се ученицима приближио овај модел образовања који се већ спроводи у Угоститељско-туристичкој школи, ученици су имали прилику да слушају искуства ученика који  се школују по поменутом моделу. 

      У наредној школској години УТШ у Чајетини планира упис следећих образовних профила:
Туристички техничар - 30 ученика
Кулинарски техничар - 30 ученика (10 по дуалном моделу)
Хотелијерско-ресторатерски техничар- 30 ученика
Кувар - 15 ученика (дуално)
Конобар – 15 ученика (дуално)

     Ученици завршних разреда са територије општине Чајетина су на овај начин упознати са свим предностима које им нуди модел дуалног образовања:
  Учење кроз рад у акредитованим компанијама;
  Учење од најбољих – инструктора са лиценцом;
  Квалитетна обука у најсавременијем радном окружењу;
  Новчана накнада за време проведено на учењу кроз рад;
  Школовање за перспективна занимања;
  Додатак дипломи;
  Могућност запослења одмах након завршеног школовања.