Дан Планете обележен у УТШ (видео)

утш

У сусрет Међународном дану планете Земље, ученици средње Угоститељско-туристичке школе у Чајетини су колажним програмом обележили овај дан. 

Међународни дан планете Земље се у великом делу света обележава од 1970. године,а ове године тема  је „Обновимо нашу земљу“, са нагласком на климатске промене. Да су људи несумњиво највећи кривци за мењање климе читаве планете и нарушавања природне равнотеже, подсетили су и ученици средње Угоститељско-туристичке школе у Чајетини кроз колажни програм који су припремали са својим професорима.

„Пошто се Светски дан Планете обележава 22. априла, а ове године је тог датума празник и не иде се у школу, ми смо одлучили да данас одржимо овај колажни програм који су припремали ученици 1/5 одељења са нашом наставницом екологије. Уложено је труда, и задовољни смо како смо све урадили. Ми покушавамо да утичемо на то да се што мање загађује околина, да се више рециклира, да еколошки пад буде доста мањи“, рекла је Душица Вујовић, ученица 1. разреда УТШ.

Стручњаци упозоравају да је велики број биљних и животињских врста широм света пред изумирањем, што озбиљно доводи до нарушавања читавог екосистема и биолошке разноврсности, а све то је последица неконтролисане експлоатације свих извора Земље и њеног биљног и животињског света као и загађења животне средине. 

Планета Земља је једина коју имамо, наш дом и наше прибежиште, а то би требало да имамо на уму свакога дана, а не само оног који су јој људи самилосно доделили. Само живећи у складу са природом, подсетили су млади еколози, можемо бити здрави и срећни. 

МРЛ