Дан посвећен упокојенима Побусани понедељак

празник

Побусани понедељак је први дан после Великог Четвртка када се излази на гробље и када се врше Заупокојене службе ( парастоси, помени, литије ).

У току целе светле седмице Хришћани не иду на гробље зато што је Христос сишао у Ад и мртве подигао, гробови су празни остали, смрт је побеђена. Једина служба која се врши упокојенима јесте опело  и четрдесетодневни парастос. И те службе су другачије у односу на све остале дане. Побусани понедељак је свој назив добио по народном обичају да се гробови покојника побусавају тога дана бусењем свеже зелене траве. Побусани понедељак је, дакле, празник намењен упокојенима, и спада у један од задушних дана.

Побусани понедељак увек пада у први понедељак после Недеље Антипасхе - Томине недеље, и за тај дан се на гроб износе свеже обојена црвена јаја из варзила који је сачуван од Васкрса. Та јаја која се куцају о споменик, и упокојени се поздрављају са " Христос Васкрсе ! "
Тим предивним обичајем исказујемо своју љубав и поштовање према умрлим сродницима, са којима желимо да поделимо радост Васкрсења Христовог, радост победе над смрћу. То је и начин исповедања наше вере у вечни живот, и у наше опште Васкрсење. На крају се донешена јаја поделе сиротињи.