Дан туризма у УТШ Чајетина (видео)

карта

Светска туристичка организација одредила је за Светски дан туризма 27. септембар, који се од 1980. године обележава широм света, са циљем развијања свести о друштвеном, културном, економском и политичком значају туристичке делатности. У Чајетини је овом датуму посебну пажњу посветила и средња Угоститељско туристичка школа.

Средња Угоститељско туристичка школа у Чајетини данас је обележила Светски дан туризма. На часовима из општих и стручних предмета организовани су квизови на ову тему и друге занимљиве и маштовите активности.

„Једна од активности је израда кофера успомена од хамера на  којем ће туристички техничари представити симболе земаља у којима су били, и оних у којима ће тек бити. Тим паноима ћемо украсити ходник школе у делу где се изучава агенцијско и хотелијерско пословање. А у кабинету куварства у оквиру вежби, ученици су припремили подлогу од теста на којој је наша колегиница, иначе одлична уметница, нацртала туристичку карту света у сарадњи са професоркама географије и историје, тако да су ђаци на веома занимљив начин на једном тесту применили све оно што су научили до сада о земљама света“, објаснила је професорка Софија Павловић Луковић.

Павле Павловић, ученик 3.година УТШ, смер кулинарства, рекао је да је идеја њихових професора била да се украси карта света од теста зачинима који су карактеристични за одређене земље и континенте.

Анис, шафран, бибер, алева паприка, лолбер,куркума, крупна со...и  мноштво других зачина нашло је своје место на тестаној мапи света коју су кроз забаву заједнички довршили млади кулинари ове школе, док су се са зида испред кабинета својим садржајем дичили кофери са разгледницама и другим ситницама из Јапана, Америке, Француске, Русије. Светски дан туризма који се ове године одвијао под слоганом „Преиспитајте туризам“ , у овој школи је достојно обележен. И добро преиспитан.  
 

Мирјана Ранковић Луковић