ДАНАС ЈЕ БЛАГА МАРИЈА, ЗАШТИТНИЦА СВИХ ЖЕНА

Блага Марија

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен Благој Марији, сестри Илије Громовника. Празник посвећен Благој Марији је и дан Епархије будимљанско-никшићке и многих других православних институција. Веома је поштована у Срба, посебно међу женама.

По народном веровању, била је сестра Светог Илије па су зато за могуће временске непогоде, грмљавину и град у народу каже да "брат и сестра разговарају".

Овај дан је уствари спомен на Марију Магдалену. Она је била родом из горских предела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У својој младости је била грешница, али ју је Исус избавио од грехова. Касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповеди.

Иначе, Марија Магдалена се у Житијима светих помиње као "мироносица равноапостолска". Заједно са Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посетила његов гроб.

Спада у непокретне празнике и иако нема "црвено слово" у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу, да се светица не би увредила. Постоји обичај да на овај празник жене треба да замисле жељу, запале свећу и помоле се светитељки. Народ верује да, ако на њен празник, жене оду у цркву, помоле јој се и запале свећу, могу тражити испуњење једне жеље и светитељка их свакако неће одбити.