Данас је први дан Божићног поста (видео)

P

Данас је почео шестонедељни Божићни пост којим се верници Српске православне цркве припремају за прославу најрадоснијег хришћанског празника - рођење Исуса Христа - Божића. Божићни пост или Мала четрдесетница траје од 28. новембра до причешћа верника на божићној литургији 7. јануара.

Хришћански пост је уведен по узору на Исуса Христа, који је 40 дана провео у пустињи у посту и молитви и, према Старом завету, дао заповест Јеврејима да посте, јер ће и његови ученици постити.

"Да није било Божића не би било Великог петка а да није Великог петка не би било ни смрти, односно Васкрсења. Божић је празник којем такође претходе неки другачији и посебни дани, проткани радошћу, проткани породичном атмосфером. На првом месту мислим на Детињце, Материце и Оце који су врло битни дани у години, а ту је и Бадњи дан. Сви ти дани падају у време овог поста у којем се данас налазимо, који је и припрема за рођење Христово. Овај пост траје од 28. новембра до 6. јануара који је задњи дан на посту", рекао је Петар Лазић, старешина Храма у Чајетини.  

Божићни пост је, по начину исхране, доста блажи од Васкршњег; риба је дозвољена сваког викенда, на Ваведење Пресвете Богородице као и на Никољдан. Уље и вино су дозвољени свим данима осим понедељком, средом и петком који се посте "на води".

"У току Божићног поста, почев од сутрашњег дана а то је 29. новембар када прослављамо успомену на Светог апостола јеванђелиста Матеја, у нашем народу има доста крсних слава које се прослављају у току овог поста и то су Алимпије Столпник, Свети отац Никола, Игњатије Богоносац и без обзира на дан у који падају они се посте и подразумева се да трпеза буде посна".

У Храму Светог Архангела Гаврила на Божић ће се служити литургија у 6 часова ујутру, док ће од 18 часова у порти цркве бити организовано традиционално паљење бадњака. Вечерња служба са паљењем Бадњака служиће се и испред цркве у Алином потоку са почетком од 16 часова.

"Користим прилику да пожелим срећне и благословене предстојеће дане поста и да у здрављу и радости дочекамо један од најрадоснијих наших празника а то је рођење Христово и свима који славе да пожелим срећну славу".