Данас је Свети Никола (видео)

Српска православна црква и верници данас славе Светог Николу, једног од највећих хришћанских светитеља.

Постоје многа веровања везана за највећу славу код Срба. Како се у народу каже „пола Србије слави, а друга половина иде на славе.“

Николај, односно Никола је био син јединац, које је своје наследство разделио сиромашнима, након што му родитељи умрли. Његово име значи победник народа, а он се, вођен Божјом промишљу и законима, у складу са њима показао као апсолутни победник над злом.

У српском народу се веома поштује. Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион код свог стрица, где се и замонашио.

Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се и данас у целом хришћанском свету. Овај светац се сматра заштитником морепловаца, трговаца, стрелаца, деце, и студената по целом хришћанском свету. Верује се да на овај дан морепловци, где год да се нађу, спуштају сидра и помоле се светитељу, па тек онда наставе пут.

Према традицији на данашњи дан не ваља да перете веш, чистите кућу и радити било какве кућне послове, али зато треба даривати децу и припремити Божићно жито како би вам цела година била плодна и богата.

Данас треба другима опраштати и у кругу породице и најближих прославити овај дан!

https://www.youtube.com/watch?v=gteiLkdhxrU