У народу се негују обичаји којима се прославља празник Светог Трифуна!
Свети Трифун се слави на дан 14. фебруара, а народ верује како тог дана светитељ пободе у земљу угарак и буди природу. Са доласком пролећа, и код људи се буди љубав, мада овог свеца не треба мешати са Светим Валентином.
У Србији се, по старом веровању, орезују виногради, а у тимочком крају, чувеном по винима, ова част припада и трудницама. Свака носећа жена треба да ореже бар један чокот па ће, сматра се, родити више грожђа и вино бити боље. Светац се прославља и као крсна слава, а виноградари праве велику гозбу.
Ваља се на овај дан спремити богата мрсна софра, кажу у народу. Пошто славе и гостионичари, каже се да вино не смеју да наплаћују, па се и због тога овај дан слави у весељу. Ако пада киша, сматра се, биће богата летина.