Данас је Светски дан јабука, воћа који се у Србији гаји на око 24.000 хектара и чија је просечна годишња производња у последње три године преко 300.000 тона.
Дан јабуке, 20. октобар, у свету је први пут обележен 1990. године, с циљем указивања на здравствени значај тог воћа и да би се демонстрирале многобројне сорте јабуке.Будимка, кожара, колачара непревазиђене су сорте јабуке од којих се праве најмириснији колачи, џемови, пите и слатка, тврде у пожешком крају. Међутим те се јабуке све теже налазе на тржишту, нема их ни на плантажама, па поједина удружење настоје да их сачувају од заборава, али и да покрене производњу садница.
Србија јабуке највише увози из Пољске, Италије и Македоније .
Највеће површине под јабукама у Србији су у општинама Суботица, Смедерево, Гроцка и Чачак, док се последњих година интензивно подижу нови засади највише у Војводини, Фрушкој Гори и Шумадији.
Јабуке заслужено припадају скупини најпопуларијег воћа, а њихов изванредни утјецај на здравље потврдиле су и бројне знанствене студије.
Јабуке могу помоћи губитку сувишних килограма.
Јабуке су добре за здравље твојег срца.
Јабуке су повезане и са смањеним ризиком од дијабетеса.
Јабуке могу имати пребиотички учинак и унаприједити здравље пробавног сустава.
Јабуке садрже твари које могу смањити ризик од карцинома.
Јабуке садрже антиоксидансе који штите плућа од оксидативног оштећења и на тај начин помажу у борби против астме.
Јабуке су добре за здравље костију.
Јабуке могу заштитити желудац од оштећења насталих узимањем лијекова попут нестероидних протуупалних антиреуматика.
Антиоксиданси у јабукама могу заштитити мозак од старења.