Дерби имењака на повратку Купа пријатељства (видео)

Фудбалски турнир за омладинце Куп пријатељства почео је на Златибору утакмицама првог кола После годину дана паузе због коронавируса Куп пријатељства се поново одржава. Идејни творци и организатори турнира Саво Милошевић, Игор Микља и Бранислав Трифуновић су у кратком року контактирали екипе и уз помоћ покровитеља окупили 12 тимова из земаља бивше Југославије који ће се борити за титулу најбољег на Златибору.
"Данас смо кренули и просто не могу да верујем да се лопта закотрљала и да је турнир почео. Баш сам срећан због тога и мислим да је ово велика ствар, да не будем патетичан али живот увек побеђује" рекао је Игор Микља, организатор Купа пријатељства.
Утакмице првог дана турнира премештене су због кише на терене са вештачком подлогом у насељу Фарма, па се играло у занимљивом природном амбијенту, испод трасе Голд гондоле.
"Добио сам доста порука, људи су одушевљени, Швајцарија делује фудбалскије али овај амбијент је приказао нешто што захваљујући овом директном преносу људи широм региона могу да виде. Добијам много позитивних реакција и можете додати да је ово "органик турнир", ту су краве, коњи, природа и то стварно даје још једну додатну позитивну слику о целом овом догађају".
Овогодишњи турнир отворен је утакмицом имењака истих боја Слободе из Тузле, која је шест година старија, и Слободе из Ужица. Победу је са 1:0 однео представник Босне и Херцеговине, који је имао успеха и у лиги велике Југославије. Управо је једна од идеја турнира да се приближи дух фудбалске традиције Југословена који су називани европским Бразилцима, а поређењу са Јужноамериканцима најбоље може да говори искусни тренер омладинаца ужичке Слободе Владан Вићевић који је се прославио у Ел Салвадору.
"Имамо такву енергију и долазимо са простора где смо ми један ратнички народ и играчи имају креативност и таленат па отуда и назив "европски Бразилци",  рекао је Владан Вићевић, тренер Слободе из Ужица.
Традиционално, све утамице Купа пријатељства преноси ТВ Спорт клуб, а првог дана су још ремизирали Партизан и Академија Пандев 1:1, Спартак из Суботице је савладао Борац из Бањалуке са 3:1, док је Црвена звезда са 4:0 победила ОФК Титоград.
"Сама организација турнира је већ устаљена и морам да признам да ја једва чекам да дођем и видим неке нове играче. За неке од њих вероватно ћемо чути за који месец или за пар година када ће отићи у неке велике клубове за новац или када буду првотимци наших највећих клубова" рекао је Владимир Живковић, коментатор ТВ Спорт клуб.
Турнир који ће трајати до недеље, 6. јуна подржала је општина Чајетина са Спортским савезом и Спортским центром Чајетина, а партнери су и хотел Палисад и Фудбалски савез Србије. https://www.youtube.com/watch?v=f87VWcqRhKo&ab_channel=TV%C4%8Cajetina