Дивљи кувар са Момчилом Антонијевићем на Голд гондоли

кувар на гондоли

Голд гондола успева да сваке сезоне изненади туристе новим садржајима који обогаћују њихов одмор. Овог пута припремили смо специјалну радионицу за све љубитеље природе желећи да им пружимо искуство потпуног јединства са планинским амбијентом за сва чула.

Уживајући у пејзажима Златибора и уз вођство нашег познатог народоног травара Момчила Антонијевића, учесници радионице су научили како препознати лековите биљке које расту управо испод трасе Голд гондоле, шта се од њих све може спремити, као и њихову примену у здравствене свхре. Све те специјалитете од природних састојака посетиоци су дегустирали у предивном амбијенту Рибничког језера уз коментар да такав садржај до сада нису искусили ни на једној дестинацији.

Како спремити здрав и укусан оброк од састојака из природе, а да при том сачувате њихова основна својства приликом припреме? Одговор на ово питање сазнали су учесници радионице Дивљи кувар са Момчилом Атнонијевићем на међустаници Голд гондоле.

Промоција здравих стилова живота постала је саставни део понуде злаитборске гондоле, а ове сезоне у оквиру програма „Доживи ритам лета“ наши посетиоци истражили су шта све од лековитог биља расте у околини Рибничког језера. Народни травар, Момчило Атнонијевић, је заједно са учесницима радионице прошетао обалом овог планинског бисера где су директно из природе убрали састојке за припрему спцеијалитета.

„Они су могли да виде како изгледа линцура, трава ива, хајдучица, бела петопрста и друге лековите биљке које расту на Златибору. Онда смо припремили праву дивљу гозбу од различитих врста дивљих биљака: вранилове траве, коприве, боквице и дивље нана, а „звезда“ дана је џем од плодова зове. Можда није за дијабетичаре, али уколико имате прилику обавезно сакупите плодове зове и направите џем не само да заштитие своје здравље, већ и да обрадујете окућане.“, поручио је Антонијевић.

Народни травар наглашава да су плодови зове опробано средство за бробу против вирусних инфекција специјалног грипа. Немци су велики заговорници употребе плодава зове, док се код нас више користи цвет зове. Од плодова који се сакупљају у августу и септембру праве се изузетно лековити и укусни џем, сок и ликер.

Учесници радионице су дегустирали разна укусна јела припремљена у лонцу управо поред Рибничког језера што је био посебан доживљај, а неки од састојака били су: пасуљ, леблебије, коприва и бели лук.

„Радионица је била предивна и едукативна. Научила сам нешто ново, храна је фантастична и дао ми је неке савете које ћу у потребити кад будем спремала свој пелинковац.“

„Ово је једно лепо изненађење које нисмо очекивали на Златибору и осећамо се предивно.“, само су неки од утисака посетилаца.

Голд гондола се труди да сваке сезоне посетиоцима пружи нов доживљај Златибора са циљем да науче нешто ново и промене животне навике, а успут и да понесу незаборавне утиске. Златибор је планина која обилује лековитим биљем, а нама је да то богатство чувамо и користимо његове предности,наводи се на сајту Голд гондоле.