Ђедовић уручила уговоре представницима 131 локалне самоуправе за енергетску санацију кућа и станова (Видео)

уговор

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, уручила је 20.јула уговоре представницима 131 локалне самоуправе које су добиле средства у оквиру новог програма енергетске санације породичних кућа и станова, у којем је за субвенције домаћинствима обезбеђено око 1,8 милијарди динара. 

Више од 8.000 грађана моћи ће кроз јавни позив програма да смањи потрошњу енергије у свом домаћинству тако што ће заменити врата и прозоре, поправити изолацију, уградити ефикасније котлове или соларне панеле. Уговоре представницима 131 локалне самоуправе за енергетску санацију кућа и станова уручила је 20. јула Министарка рударства и енергетике. Близу милијарду динара субвенција обезбедило је у ову сврху Министарство, а још око 800 милиона јединице локалне самоуправе. 

"Први пут на овом јавном позиву за више мера грађани могу да добију и до 65% износа инвестиција. Први пут предност су имале општине које су најмање развијене, али и општине са високом загађеношћу ваздуха. Тих општина на овом јавном позиву било је 49 и ја се захваљујем још једном свима који су се пријавили из тих општина јер нам је са једне стране важно да више помогнемо те општине које су у економски лошијем положају, али такође је битно да помогнемо и општине где је висока загађеност ваздуха јер ћемо тако, овим мерама, допринети да се мање троши електрична енергија, а самим тим и да се мање загађује." рекла је министарка.

Међу представницима локалних самоуправа био је и представник општине Чајетина. 

"Ми смо у Чајетини имали неколико пројеката који се овога тичу. Један од њих је инсталирање соларне енергане на згради ТР центра на Златибору, а доста се ради на унапређењу енергетске ефикасности на објектима јавних зграда. Овај пројекат који смо добили од Министарства, је првенствено намењен грађанима општине Чајетина. Врло брзо ће уследити конкурс и надамо се да ће и Општина, и Министарство наставити са овом активношћу", рекао је Ђуровић и овом приликом истакао важност праћења потрошње енергије која је предуслов свих активности, тако да ће се радити и на пословима везаним за јавну расвету што је у великој мери унапређено у овој општини. 

"Проширењем инфраструктуре постављају се и нове технологије, што ће допринети уштеди енергије и енергетској ефикасности."

Улагање у даљи развој преносног система, са посебним акцентом на смањењу губитака на дистрибутивној мрежи, циљ је и државе. Око 450 милиона евра биће уложено у дистрибутивни систем, укључујући аутоматизацију мреже чиме ће се смањити број испада и време трајања прекида, у реконструкцију мреже и замену дрвених стубова бетонским, у замену трансформатора, и уградњу паметних бројила. Део тог програма се већ реализује и прве ефекти се очекују током наредне грејне сезоне, рекла је министарка .

МРЛ