Дневница берачима малине и до 6000 динара

малине

Априлски мраз преполовио је овогодишњи род у западној Србији, а оно што је остало обраће сезонски радници за дневницу која неће бити мања од четири хиљаде динара.

Берба малине у западној Србији почиње за нешто мање од месец дана. И док се цена малине још увек нагађа, дневнице сезонских радника већ су познате.

Априлски мраз преполовио је овогодишњи род у западној Србији, а оно што је остало обраће сезонски радници за дневницу која неће бити мања од четири хиљаде динара.

Малинар Радојко Бујошевић из Трешњевице код Ариља каже да ће ангажовати 40-45 радника за дневницу од 5.000 до 6.000 динара.

– Није мало да се плати ни 5.000-6.000 динара, али нема их. Не би ме чудило онда да почну да доводе Кинезе, да почну и они да раде пошто су они мало бројнији него ми – наводи Бујошевић.

– За мушкарца је тешко да стоји у месту 10-12 сати, а женама то иде лакше. Много бољи су берачи жене, по мени и лепше раде и све – каже Бујошевић.

Председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић каже за Еуронеwс Србија да сви знају колике ће бити дневнице берача, а нису познате цене малине.

– Прво да видимо да ли ће имати шта да се бере и која ће бити цена малине. У овом моменту видели сте да имамо од 50 до 70 одсто мање малине на тржишту целе Србије, не само у Ивањици. И то је највећи проблем – рекао је Радовић.

Он сматра да су прошле године „опљачкани“ пољопривредни произвођачи са ценом од 200 динара.

– Нешто реално у овој 2024. години је 400 динара аконтна цена малине са тенденцијом раста ка горе. Шта то говори тенденција раста ка горе? Ви као купац дођете и купујете, немате малину и морате да платите још више. Значи, неће бити малине у Србији, то је проблем – рекао је Радовић.

Пре две године цена малине се кретала од 500 до 600 динара, а Радовић сматра да је та цена била реална, наводећи да је тада малине било.

Тврди да је реална аконтна цена малине ове године 400 динара са тенденцијом раста.

– Можда буде и 2.000 динара ове године, зависи од понуде и потражње рекао је Радовић.

Он каже да се мора решити проблем са хладњачарима и да очекује да ће нови министар пољопривреде сагледати ситуацију и разумети истину са терена.

Извор: Ало.рс