Добра оцена зимске сезоне на Златибору (видео)

Велики број гостију је и ове зиме одабрао Златибор као дестинацију за одмор. Из ТО Златибор кажу да су за то, поред понуде која је из године у годину већа и разноликија, заслужни и добар маркетинг и промоције .

Зимска сезоне је на свом измаку. Снег се још задржао на Торнику и на појединим врховима Златибора, али туристички центар и околна места су већ од 8. марта осунчани и погодни за шетњу. Каћуни су окитили ливаде и најавили лагани улазак у пролеће што је знак да се већ могу сумирати резултати зимске туристичке сезоне, којом, како кажу надлежни из ТО Златибор, могу да буду више него задовољни.

„Посебно нас радује чињеница да смо у месецу јануару повећање броја страних туриста за око 10% у односу на 2017. годину, а и то да је у овој години било доста кинеских туриста. Махом су то били индивидуалци који су смештај тражили  преко агенција или букинга, али имамо назнаке и да ће интересовање кинеских туриста за Златибор у неком наредном периоду да се повећава и сходно томе ми смо у принципу и одрадили већ неку промоцију. Угостили смо и представнике националне кинеске телевизије који су снимили краћу репортажу, а имамо најаву да ће и у летњој сезони доћи поново на Златибор,“ прича за „Златиборпрес“ директор Туристичке организације,   Владимир Живановић.

Колико ће ова зимска сезона бити успешна било је с почетка године неизвесно због недостатка снега , али се за други део школског распуста Златибор забелео и био оно што јесте: прави планински центар.

„Највише интересовања било је за зимске спортове, пре свега је Ски центар „Торник“ привлачио највећу пажњу, али је и дечје скијалиште Обудојевица у центру било доста добро посећено током зиме. Имали смо срећу да доста снега падне за Сретење и државне празнике тако да је уз вештачко оснежавање, које је у овој години било и на дечјем скијалишту, то допринело да зимски амбијент буде употпуњен и доста добро посећен. ДИно парк и Авантура парк су такође своје капацитете прилагодили зими и били доста добро посећени са ски школама које су добро радиле током целе зиме,“ истиче Живановић.

Од почетка године ТО Златибор је имала интезивне сајамске наступе у Чешкој, Немачкој, Холандији, Бугарској - где су у главном граду имали запажен наступ и где се већ виде резултати са прошлогодишње промоције.

Наступ у Берлину, једном од највећих сајмова Европе а и шире, био је плодоносан по договорима који су склопљени са туроператерима из различитих земаља међу којима је и Кина. Потврђено је и учешће ТО Златибор у Пекингу у оквиру заједничког пројекта туристичких организација Србије и Црне Горе. Иначе, посебно интересовање код берлинских туристичких радника, али и појединаца, изазвала је понуда за активни одмор као и ауто камп на Златибору. Следећи велики сајам на којем ће учествовати ТО Златибор је московски сајам.

https://www.youtube.com/watch?v=enFLngRlRRY&feature=youtu.be

Мирјана Ранковић Луковић