Добри утисци са шестог сазива Арт симпозијума "Вукадиновић" (видео)

арт симп.

Шести сазив Арт симпозијума Вукадиновић одржан на Златибору завршен је у недељу 27. марта. Дела која су настала на овом сазиву могли су да виде посетиоци који су у суботу обишли галерију Културног центра, а почетком следеће године биће приказана и широј јавности. Организатор је Ђорђе Вукадиновић, а суорганизатори : Туристичка организација Златибор, Општина Чајетина , Омладинско удружење “Виогор” и Раде Филиповић из Чајетине.

На 12. Арт симпозијуму Вукадиновић, шестом на Златибору, стварало је 18 уметника из Србије, Црне Горе, БиХ, Немачке... Око 33 слике настале су у периоду од седам дана у галерији Културног центра, а у пуном сјају ће шира публика моћи да их види на изложби почетком следеће године .

„Одзив уметника је био одличан. Мањи проблем нам је ове године представљао рат у Украјини због ког  нису могли доћи уметници из Русије, Белорусије, Украјине... Иначе, искрено речено, веома сам задовољан како је текао Симпозијум, а имали сте прилику да разговарате са уметницима који су такође изразили задовољство свим што је обезбеђено, као и Златибором о којем је илузорно нешто више и причати, кад је то лепотица српског туризма“, рекао је Ђорђе Вукадиновић, организатор.

„Захвалан сам организатору што ме је позвао да учествујем на Симпозијуму са уметницима из Србије и Црне Горе.Са њима сам комуницирао и размењивао утиске о томе како раде и можда ћу нешто од тога пренети и на своја платна“, казао је Вили Бос који је родом из Русије, али преко 30 година живи и ради у Дрездену.

„Организатор је осмислио све тако да се уметници осећају као у свом атељеу; ништа им не мањка. Уживамо, дружимо се, идемо на излете, тако да ћу са колоније понети комплетно леп утисак“, нагласила је овом приликом Мила Гвардиол, сликарка из Београда.

„Ја на колонијама гледам да што више радим у природи. Сада је још увек хладно и нисам изашла напоље, али сам одабрала мотив мртве природе који ће се звати Портрет сликара Ђорђа Станића“, насмејано описује свој рад Београђанка  Бисенија Терешченко.

„Шетали смо и обишли лепоте које Златибор нуди. У зависности од наших сензибилитета,без обзира шта је мотив слике, енергија Златибора мора да се појави на делима која остављамо“, објашњава Дејан Деки Миливојевић из Јагодине.

„Доћи ћу опет, сигурно. Сјајни су услови овде! Одувек сам се бавио светлом, сенком, перспективом, амбијентом, записима из свакодневног живота и мислим да, када човек обичан мотив из свакодневице стави у уметничку слику, својој средини помало уздигне вредност“, упечатљиво беседи сликар Бранко Маројевић из Сомбора.

Гост Арт симпозијума био је и фотограф, Рајко Каришић, који је, као врсни познавалац и неко ко је имао посебну дозволу и благослов да документује тешке тренутке након пожара који је пре 18 године задесио манастир Хиландар, о томе говорио на Симпозијуму. На овом зборовању он је своје колеге сликаре обрадовао серијом њихових портрета као својеврсним подсетником на ово дружење.

„Овај сазив је врло добар и људи су стварно инспирисани овом лепотом којом су окружени и наравно, изванредним гостопримством и самим објектом у коме се налазимо.Мислим да су сви дали свој максимум, што се види на урађеним сликама. Позитивна енергија исијава,“ закључио је Каришић

Мирјана Ранковић Луковић