Дочек Српске нове у Јабланици:Поука за целу годину-да будемо у љубави, миру и у слози (видео)

Пред црквом брвнаром у Јабланици  је синоћ традиционално организован дочек Српске нове године у организацији ТО Златибор, ТУ и МЗ Јабланица, Спортског центра Чајетина и Ловачког удружења Јабланица. Програм је био богат и разноврстан.

https://www.youtube.com/watch?v=LCthc84VYYY

У планини међу боровима, у снежној и бајковитој атмосфери, мештани села Јабланице и њихови гости дочекали су још једну Српску нову годину уз песму, игру и даривање. Организатори су учинили пуно тога да загреју атмосферу па су се у котлићима крчкали купус и ловачки гулаш, а у казанима варили ракија, вино и чај. Програм на бини првенствено је био посвећен деци, али је доста тога разгалило и одраслу публику.

"Имамо глумце Народног позоришта из Ужица који ће за децу извести једну представу "Наша деца" од Бранислава Нушића, ту су и трубачи са професором Милаћевићем и његовим пријатељима, ту су и групе "Распевана села Златибора" из Шљивовице, "Торник" из Јабланице и друга", каже  Жарко Божанић из ТУ "Јабланица".

Јабланичани се годинама уназад труде да појединим манифестацијама  као што су Вишебој, Сабор на Цигли и дочек Српске нове године, привуку пажњу гостију и оживе село. Да им то успева, показује и број окупљених на овим манифестацијама, као и места одакле долазе.

" Задовољство ми је да је овде толико људи. Време је јако лепо, право зимско, али није сувише хладно. Пуно људи је дошло са стране: из Црне Горе, Републике Српске... Овде ћемо их добро угостити и надамо се да ће нам се  вратити. И велики број деце се окупља овде, тако да је велико задовољство када они изађу на бину, нешто изрецитују и добију поклончиће које је ТУ "Јабланица" заједно са спонзорима, општином Чајетина, ТО Златибор и Спортским центром, припремило", додаје Бојана Божанић из ТУ Јабланица.

Дечје учешће у програму са Божић Батом и јесте најлепши део прославе. Неки стидљиво , а неки без имало треме, рецитовали су или певали песме које су припремали посебно за ово вече са својим родитељима,  бакама и декама, учитељима... Награде за труд у виду пакетића које је даривао Божић Бата, измамиле  су дечје осмехе и радост. Одрасли су имали своју забаву у виду новогодишње лутрије, а расположењу у ишчекивању поноћи и ватромета улепшали су трубачи, певачке и фолклорне групе. Добар дух Божића и Нове године могао би се сажети кроз оно што је Јабланичанима и њиховим гостима пожелео отац Јован. "Од Божића слава Богу на висини, а на земљи  мир међу људима - то је једна поука за целу годину, да будемо у љубави, миру и у слози."   Мирјана Ранковић Луковић