Додељена ауто седишта за нову генерацију чајетинских малишана

Додела седишта у Културном центру

Традиционална подела ауто седишта за 118 деце рођене у претходној години организована је у Културном центру на Златибору од стране локалног Савета за безбедност саобраћаја и општине Чајетина. Млади родитељи су, осим овог вредног дела безбедносне опреме, добили и едукативно предавање о важности правилног коришћења ауто седишта.

Радост поводом рођења детета обично је испраћена и осећајем одговорности за његову безбедности. Како би се деца у аутомобилима превозина на најбезбеднији начин, и ове године је одржана додела бесплатних ауто седишта за децу са пребивалиштем у општини Чајетина која су рођена до маја претходне године. Ово је била друга додела за бебе рођене 2023. године, јер су раније додељена седишта за новорођенчад из прва четири месеца.

„Деца су нова, али су правила иста. Седишта морају бити постављена на правила начин да би заштитило и обезбедило децу. О томе причамо стално и понављамо из године у годину да чују сви родитељи. Седиште мора бити атестирано, да одговра узрасту и развоју детета, мора бити правилно у аутомобилу, чврсто стегнуто појасом аутомобила који држи седиште и на крају дете мора да буде чврсто и правилно везано. То су ствари које се не мењају. Могу да кажем да има промене у свести родитеља, јер према подацима на терену, види се драстичан пад у броју страдале деце,“

каже Маријана Јовановић, сарадница Агенције за безбедност саобраћаја и додаје да је употреба ауто седишта у Србији на око 70% у просеку, а Чајетина спада у општине које су изнад тог просека. Као додатни начин да се деца анимирају да прихвате седишта је едукативни серијал са цртаним ликом Пажљивком, као и креативност и упорност самих родитеља.

Седишта је родитељима уручио заменик председника општине Чајетина Милоје Рајовић који је додао да је претходне године рођено 173 бебе, а у 2011. години 105. Од 2019. када је ова активност покренута подељено је укупно 815 бесплатних дечијих седишта у Чајетини.