Додељена признања "Видовдански витез 2022." у Културном центру на Златибору (видео)

нс

Видовданске културне свечаности одржане су  13.пут за редом у суботу, 25. јуна, у Културном центру на Златибору . Ова значајна манифестација одвија се  под покровитељством општине Чајетина,а уз подршку Туристичке организације Златибор и ЈП „Голд гондола“.

На свечаној додели награда "Видовдански витез 2022."  која се одржала у КЦ Златибор, уводну реч као домаћин одржао је председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, истакавши да је поносан на све добитнике, који ће, сигуран је, своју награду достојно правдати и кроз будући рад .

"Нисмо, као што можда чине са већином признања у Србији, условљавали или тражили да нешто учините за нас или, далеко било, да платите то признање. Ово је дато чиста срца, и нека вам то служи на част и понос. Хвала још једном и добро дошли на Златибор."

Жири Видовданских културних свечаности једногласно је одлучио да Плакету Витез српске књижевности додели ове године књижевници Милени Марковић, актуелној добитници  НИН-ове награде. Плакета Витез српске глуме припала је Тихомиру Станићу који је својом раскошном игром, између осталих представио и најзначајније личности из српске историје и књижевности.
 

"Та чињеница да се некако спојило да сам добио награду у општини која је братска општина оној у којој сам рођен, и да су овде у нашу част наступиле девојке из етно групе "Траг" чије родитеље познајем, ми овај дан чини баш лепим и значајним", рекао је глумац.

Витез српске музике је Радио Београд 2, емисија „Од злата јабука“ која је отворена за све музичке догађаје и личности које афирмишу изворно музичко стваралаштво, а посебну пажњу посвећује најмлађим ствараоцима који настављају традицију неговања најквалитетније народне музике у нашој земљи.

"Ми негујемо, афирмишемо и трудимо се да свим младим људима дамо простор у нашој емисији, да покажу оно што знају, али и нама да покажу да су остали на трагу традиционалне музике," изјавила је овом приликом Драгана Маринковић, уредница емисије „Од злата јабука“.

Витез српске ликовне уметности - вајарства је Небојша Савовић-Нес, који је аутор значајних меморијалних и амбијенталних скулпторских дела у Србији и земаљама окружења.
 

"После толико изведених дела и контаката, наступа, некако је и природно да неко препозна те ваше трагове. Ја се тако осећам врло поносно што се тако на једној оваквој српској громади како доживљавам Златибор, десило. То одише некаквом снагом и има симболике у читавом догађају", рекао је Савовић.

Витез српске медицине је  проф. др Бошко Милев, специјалиста опште хирургије. Током своје каријере др Милев се усавршавао на клиникама широм света, код врхунских стручњака од Токија, преко Амстердама,
Мадрида, Анкаре, Кине, Лисабона... Аутор је уџбеника и великог броја научних радова. Члан је Српског лекарског друштва и водећих удружења хирурга у нашиј земљи. 
 

"Чојство и јунаштво морамо да, бар у мојој струци, користимо свакодневно лечећи људе и спасавајући људске животе. Хвала још једном Златиборцима, људима великог, племенитог срца".

Витез у домену спорта је Душан Кутлешић, који је прве животне и кошаркашке кораке направио у Чајетини, а као генерацијски таленат свог места се доказао освајањем турнира региона као члан пионирске секције.
У међувремену је постао и  репрезентативац Србије у млађим категоријама.

"Јако је лепо бити вечерас у друштву свих ових великана свога заната и примити једну овако значајну награду, а посебно као домаћи, неко ко је рођен у Чајетини. Добити награду "Витез српског спорта" је прелеп осећај", није крио своју радост ни у речима Душан Кутлешић.

Витез српске привреде  је предузеће „Галенс Инвест“ за инвестицију хотел „Златибор“ који својим садржајима и термоминералном водом у велнес центру, доприноси да се Златибор, као дестинација, позиционира на
светској мапи велнеса.  

Свечаној и угодној атмосфери додељивања награда допринело је и учешће драмске уметнице Јелене Ђукић, и етно групе „Траг“.

МРЛ