Друго место за ученике првог разреда ОШ "Саво Јовановић Сирогојно" на Републичком такмичењу "Пажљивкова смотра 2024" (видео)

п

У финалу такмичења „Пажљивкова смотра 2024“ које се два дана одржавало у Крагујевцу, учествовало је преко четири стотине деце из 27 места широм Србије. Друго место у категорији првог разреда освојили су ученици ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“. Пројекат организује Агенција за безбедност саобраћаја уз подршку локалних самоуправа и Савета за послове безбедности саобраћаја, са циљем да се кроз вршњачку едукацију и на интересантан начин деци скрене пажња на то шта је безбедно, а шта није у различитим саобраћајним ситуацијама на путу од куће до школе, као и после школе и како се треба понашати на улици, у парку, у аутомобилу, или аутобусу…

Једно од највећих такмичења деце је постала "Пажљивкова смотра", а у њему је ове године учествовало преко 120.000 малишана из 80 локалних самоуправа. Након успешно реализована три нивоа такмичења Пажљивкове смотре – школске, општинске и регионалне, завршено је и такмичење на Републичком нивоу које се одржало у Крагујевцу. Ученици ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ освојили су титулу другопласираног у категорији првог разреда. 

"Једна екипа из мале сеоске средине, из мале школе, треба да буде понос свих нас, и општине и школе. Велика заслуга за овакав успех припада учитељици Милеси Чугуровић, јер њена посвећеност и залагање и жеља да се те теме саобраћајног образовања и васпитања константно обрађују, је уродила плодом. Деца из ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ у задње три године имају представника на Републичком такмичењу“, рекао је Горан Секулић, СЗБС Општине Чајетина.

„Ово је други пут да нам се деца пењу на подијум, значи да су међу прве три екипе у Србији. Једна општина са свега 15.000 становника, појављује се на једном подијуму, бриљирају знањем и то су условно речено „хендикепирана“ деца, у смислу да немамо потпуну саобраћајну инфраструктуру. То су деца која немају свакодневно у својој околини пешачке прелазе ни семафоре а показују изузетан ниво знања, што је дефинитивно последица рада учитељица са њима“, каже Срђан Радовић, СЗБС општине Чајетина.

Ученици Основне шкколе из Сирогојна, трећи пут су представљали општину Чајетина и златиборски округ на Републичком такмичењу у познавању саобраћајних правила „Пажљивкова смотра“. У полуфиналним играма, свака школа из 11 округа имала је тим од 4 учесника који су кроз три различите игре, показали усвојено знање о познавању саобраћајних правила. Ментор основаца Сирогојна и ове године, била је учитељица Милеса Чугуровић.

"У јакој конкуренцији, наши ученици су показали завидно знање и освојили друго место. Победнички тим чинили су Јелица Бојовић, Дамјан Секулић, Андрија Јоксимовић и Владимир Тошић. Припреме за ово такмичење почеле су још у марту када је одржано школско такмичење и тада су формиране екипе које су представљале школу на општинском, окружном и Републичком такмичењу. Од материјала који смо користили за припрему, имали смо једино књигу „Пажљивкова правила у саобраћају“ и квиз питања која смо проналазили на интернету“, каже Милеса Чугуровић, учитељица ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“.

У финале такмичења ушли су ученици школа из Сирогојна, Вршца и Новог Сада и у том троуглу ученици из Сирогојна су освојили друго место. У игри „Безбедна путања“, капитен екипе из Сирогојна је тријумфовао.

"Ми смо били у Крагујевцу и такмичили смо се на "Пажљивку" и освојили смо друго место“, рекла је Јелица Бојовић.

„Били смо најбољи у игри "Безбедна путања". Имао сам задатак да одем од куће до пекаре, од пекаре до школе, од школе до продавнице, од продавнице до Мајине куће и од Мајине куће да се вратим зоном успореног саобраћаја до своје куће“, додаје Дамјан Секулић.

„Задња игра је била игра картица и ту смо изгубили од Вршца, јер смо били само мало спорији од њих“, каже Владимир Тошић.

„Од награда смо добили таблете, медаље, дипломе и пехар“, рекао је Андрија Јоксимовић.

Оно што је битно јесте да је "Пажљивкова смотра" ове године први пут ушла у званични календар такмичења министарства просвете и као такво, оно је званично такмичење које се спроводи у основним школама и на територији целе Републике Србије. Такође, деца предшколског и узраста првог и другог разреда основне школе на овај начин уче о понашању у саобраћају и тиме стичу потребне навике за избегавање опасности на улици.