Другу годину за редом КУД "УЗНТ Златибор" на Краљевом тргу (видео)

k

У организацији општине Чајетина и Туристичке организације Златибор, другу годину за редом на бини Краљевог трга на Златибору, одржан је концерт КУД-а "Удружење за неговање народне традиције Златибор". Наступ је садржао кореографије из различитих делова Србије. По завршетку програма на звуке "Ужичког кола" многи нису остали имуни па се Краљевим тргом развило велико коло.

И ове године у оквиру програма "Златиборско културно лето" на Краљевом тргу наступао је КУД "Удружење за неговање народне традиције Златибор". Програм је започео наступом првог ансамбла који се представио "Играма из Златиборског краја" и "Играма и песмама из Призрена". Лука Весовић, председник удружења каже да би волео да дружење у овим данима са верном публиком Златибора постане традиција.

"Почећемо играма из нашег краја а потом ће се низати игре из Мачве, централне Србије, игре из Босилеградског крајишта, југоисточне Србије, Лесковца као и сплет игара из Србије. Наступиће све селекције почев од пионира којих на сву срећу има највише. Ту је и средња група, припремни ансамбл, извођачки ансамбл и ту су и ветерански и рекреативни ансамбл", каже Лука Весовић, председник Удружења за наговање народне традиције Златибор.

Највеће одушевљење изазвали су најмлађи чланови ансамбла “Дечијим играма из Србије” и извођачка група “Ветерани” као оснивачи и носиоци рада Удружења “Играма из Централне Србије”.

"Што се тиче Удружења мислим да нам је ово заиста требало јер је у нашој општини имао само један КУД и ту нас је заиста било много, тако да нам је ова подела итекако одговарала. Мој ансамбл отвара концерт играма из Златиборског краја и затворићемо концерт играма Босилеградског крајишта", рекла је Јована Лојаница. 

"Идем на фолклор већ осам година а поред њега бавим се и каратеом. Фолклор волим јер се доста дружимо и путујемо, надам се да ћемо ићи на још нека путовања", Јована Аћимовић.

"У овом КУД-у играм две године а пре тога сам играла у још два КУД-а", Вања Туцовић

"Одлучила сам да се бавим фолклором због очувања народне традиције", Јована Кузељевић.

У одличној забави уз традиционалне народне игре и песме публика је уживала непуна два сата. Иначе, Удружење окупља 160 чланова и рекреативаца фолклора, на челу са кореографима Миром Милинковић и Николом Секулићем.