Државна матура и даље неизвесна, али ће средњошколци ипак имати пробу: Како ће изгледати?

школа

Око 66.000 ученика трећег разреда четврогодишњих средњих школа полагаће пробну државну матуру од 31. маја до 2. јуна.
У тренутку када је пробна матура планирана, ови ђаци је требало да буду прва генерација која ће по новим правилима завршити средње образовање и уписивати се на студије, пише Данас.

Међутим, најновија вест гласи да је Министарство просвете предложило (ново) одлагање државне матуре, а ако тај предлог буде прихваћен, државна матура се неће увести 2024, већ на крају школске 2025/26. године.
 
Имајући у виду шта се све до сада издешавало у припреми увођења матурског испита, чињеницу да образовни систем још није спреман за овако велику новину, као и оставку министра просвете Бранка Ружића, предлог да се државна матура одложи чини се као логичан и оправдан.

Пробна државна матура ипак ће се одржати
 
То, међутим, неће утицати на планирану и заказану пробну државну матуру, коју ће полагати средњошколци из 509 јавних и 70 приватних средњих школа на територији Србије.
 
Првог дана, 31. маја радиће тест из српског, односно матерњег језика, 1. јуна решаваће задатке из математике, а 2. јуна ученици ће полагати трећи тест по избору (за ђаке који полажу општу матуру), односно теоријски део стручног/уметничког испита (за ученике средњих стручних/ уметничких школа).
 
Ђаци чији образовни профили нису у плану и програму имали математику најмање три године нису обавезни да тај предмет полажу на пробној матури.
 
Писмени испит сваког дана почиње у девет часова и траје до 12 часова.
 
Тестови општеобразовних предмета ће имати до 40 задатака, а тестови за проверу стручно-теоријских знања садржаће до 50 питања. У садржај улази градиво сва три разреда.
 
Што се тиче тежине задатака, по 25 одсто ће бити са основног и напредног новоа, а 50 одсто са средњег.
 
Директор једне гимназије који је присуствовао састанку са представницима Министарства просвете поводом пробне државне матуре, каже за Данас да је речено да ће праг из сваког испита бити 12 поена, али се ова информација не наводи у упутству и презентацији које су добили родитељи и директори.
 
Резултати на пробној матури се не оцењују, а наш саговорник каже да им је на састанку речено да, ако ученик добро уради неки тест, наставници могу да му упишу оцену, али да није прецизирано који се резултат сматра "добрим".
 
Покушај да се на овај начин мотивишу средњошколци да што боље ураде тестове није нов, тако је било лане и на другом пилотирању државне матуре, у коме су учествовали тадашњи матуранти средњих школа.
 
Директорима је речено и да ће на овој проби једно испит из српског, односно матерњег језика бити верна симулација онога што ученике чека на правој државној матури, што је појашњено у Стручном упутству за пробну матуру, у које је Данас имао увид.
 
"Испит из српског језика и књижевности/матерњег језика и књижевности се спроводи у потпуности у складу са процедурама будућег матурског испита на државном нивоу (штампање и дистрибуција тестова у сигурносним кесама, идентификационе картице, сечење и скенирање испитних материјала, дигитализовано прегледање, објављивање резултата на порталу, пријем и решавање приговора).
 
Тестови за остале испите пробне матуре се штампају у школи, где ће се и прегледати. Директор школе је у обавези да чува штампане тестове до почетка тестирања на начин којим се обезбеђује тајност", пише у упутству.
 
По правилу, пробни матурски испит организује тако да у свакој учионици буде по 15 ђака, али је школама дозвољена и другачија организација, уз сагласност окружне комисије.
 
На сваку учионицу биће распоређено по два дежурна наставника из те школе, а дежурства ће бити и испред учионица.
 
Прелиминарни резултати пробног матурског испита из српског/матерњег језика се за сваког ученика објављују на порталу mojamatura.gov.rs и у свим средњим школама, док резултате осталих тестова објављује свака средња школа за своје ђаке.
 
Ученици ће имати право увида у тестове, као и могућност да поднесу приговор, ако сматрају да су оштећени.
Шта ко полаже на пробној матури?
 
1. Ученици трећег разреда у свим гимназијским образовним програмима (природно-математички смер, друштвено-језички смер, општи тип, специјализовани гимназијски програми за ученике са посебним способностима) полажу: српски језик и књижевност/матерњи језик и књижевност, математику и један општеобразовни предмет по избору ученика;
 
2. Ученици трећег разреда средњих стручних школа који похађају четворогодишње профиле полажу: српски језик и књижевност/матерњи језик и књижевност, математику и одговарајући тест из стручно-теоријских знања, у складу с образовним профилом који похађају;
 
3. Ученици чији образовни профили нису у плану и програму имали математику најмање три године (педијатријска сестра-техничар, медицинска сестра-васпитач, санитарно-еколошки техничар и гинеколошко-акушерска сестра) полажу: српски језик и књижевност/матерњи језик и књижевност и одговарајући тест из стручно-теоријских знања. Другог дана пробне матуре могу, уколико желе да приступе полагању теста из математике;
 
4. Ученици трећег разреда средње музичке школе теоријског одсека (музички сарадник) полажу: српски језик и књижевност/матерњи језик и књижевност (првог дана) и тест из солфеђа са теоријом музике (трећег дана); ученици трећег разреда вокално-инструменталног одсека и дизајнери звука полажу: српски језик и књижевност/матерњи језик и књижевност (првог дана) и тест из општеобразовног предмета (трећег дана);
 
Свим ученицима средњих музичких школа је могућ приступ испиту из математике (други дан) али су у обавези на испит да изађу само они који су у плану и програму имали математику најмање три године.
 
5. Ученици трећег разреда средње школе ликовне уметности полажу: српски језик и књижевност/матерњи језик и књижевност (првог дана) и тест из општеобразовног предмета (трећег дана);
 
Свим ученицима је могућ приступ испиту из математике (други дан), али су у обавези на испит да изађу само они који су у плану и програму имали математику најмање три године.
 

6. Ученици трећег разреда средње балетске школе полажу: првог дана српски језик и књижевност/матерњи језик и књижевност и трећег дана један општеобразовни предмет по избору; Ученицима средњих балетских школа је могућ приступ испиту из математике (други дан).