Економске мере: Одлагање пореза, свим грађанима по 100 евра

мере

Пакет економских мера државе за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса Kовид-19 и подршку привреди Србије подразумева укупно девет мера, са процењеним ефектом у висини од 608,3 милијарде динара.

Од тих девет, три су мере пореске политике, по две су директна помоћ приватном сектору и мере за очување ликвидности привреде, а као остале мере наводи се мораторијум дивиденди до краја године и фискални стимуланс – односно директна помоћ свим пунолетним грађанима.

Привреда ће бити подржана на три начина – директним субвенцијама (за минималне плате), повољним кредитима и пореским олакшицама.

Прва помоћ предузетницима, малим и средњим предузећима, реализоваће се кроз давање гарантоване три минималне месечне зараде за сваког запосленог. Само ова мера ће коштати буџет 750 милиона €, јер се планира да се за сваког радника исплати по 750€ (за три месеца по 250€).

Мера ће почети да се примењује месец дана након завршетка ванредног стајна, када држава утврди колико је ко и када отпустио радника.

За људе из средњих и великих поредузећа, која су добили отказе, добиће 50 одсто минималне зараде за исти период. Овај узнос је мањи, јер су та предузећа морала да по Закону о раду исплате 60 одсто бруто зараде радинцима за последњих 12 месеци.

Друга мера Владе – кредитна подршка - се односи више на средња предузећа него на мала и предузетнике. Влада је ту спремила план са 2,2 милијарде евра кредитне подршке привреди из Гарантног фонда. У овом делу је и кредитна подршка Фонда за развој, тешка 200 милиона евра, из које ће предузећа добити кредите са каматном стопом од 1% у еврима.

Трећа варијанта подршке су корпорацијске обвезнице, и она се односи на велика предузећа.

У економском пакету који се односи на порезе влада је спремила одлагање плаћања пореза на зараде и доприноса за приватни сектор, уз каснију отплату на 34 рате (које ће почети да се плаћају не пре 1.1 2021.). Ту је још и мера одлагање плаћања аконтације пореза на добит предузећа, такође за следећу годину, као и одлагање плаћања пореза на имовину у периоду април-јун за правна лица и предузетнике. Они који дају донације, ослобођени су плћања ПДВ-а.

На крају, сваки пунолетни грађанин Србије добиће 100 евра у динарској противвредности, а исплата ће почети после ванредног стања.

(Извори: Танјуг, Мондо)