Економске мере Владе Србије за опоравак привреде

Пунолетним грађанима Србије држава ће исплатити обећаних 100 евра неколико недеља после ванредног стања, изјавио је  министар финансија Синиша Мали.

Према његовим речима, та мера донета је како би покренула потрошњу и тражњу, а то ће, додаје, подстаћи и фабрике да покрену производњу.

“Наша жеља је била да нађемо један механизам који се односи на све грађане, да не правимо дискриминацију, јер је свако од нас, мање или више, у овој кризи оштећен или погођен”, рекао је Мали .

Истиче да ова мера даје једну дозу оптимизма грађанима, а осим тога, каже, економска логика је да ће тај новац завршити у продавницама.

“Битно је да постоји тражња, да се купују роба и намирнице, а онда ће и фабрике да крену у производњу”, објаснио је Мали.

Обућари, кројачи, козметичари, како је рекао, њима значи да им држава каже да ће добити три минималца.

Министар је истакао да се минималац не опорезује, и да нема потребе да се плаћа порез и доприноси за то. Циљ је, поновио је, да се сачува свако радно место.

На питање како радник да се зашитити, односно на какав рачун ће добити минималац, каже:

- Ова помоћ иде радницима, нећу дозволити било какве злоупотребе. У трезору ће бити наменски рачун за свако предузеће - рекао је Мали.

Послодавцима се на тај начин помаже што не морају да плаћају доприносе, и могу да се врате у бизнис што пре а након представљања мера за помоћ српској економији због епидемије короне вратили су на посао више хиљада радника.

Уверен је да је то зато што је погођена суштина проблема, нарочито другом мером која предвиђа да држава покрије минималац за сваког запосленог, а послодавац остало.

Истакао је да та мера подразумева да ће држава сваком раднику исплатити око 750 евра, односно нешто више од 90. 000 динара на име минималца за три месеца и тако, уверен је министар, спречити отпуштање радника.

Мали објашњава и да, осим овог, послодавац нема обавезу да плаћа кредите и финансијске лизинге, нема потребе да плаћа порезе и доприносе за зараде и аконтацију за порез на добит за 2020.

Једини услов да то добије,  јесте да није отпустио више од 10 одсто радника, што ће се проверавати кроз пореску пријаву.

  Извор: Вечерње новости