Епидемија грипа у Златиборском округу

У протеклој недељи регистован је пораст броја оболелих од симптома сличним грипу на територији града Ужица, укупно 1814 и стекли су се услови за пријаву епидемије Институту за јавно здравље Милан Јовановић Батут.

Највећи број оболелих је у узрасту од 5 до 14 година и нешто је већи него у истом периоду прошле године, али је потпуно очекиван за ово доба године.

Код грипа се јавља општа слабост, болови у зглобовима и мишићима, повишена температура и кашљање и ако то не пролази пар дана треба се јавити лекару. Такође одмах се треба јавити изабраном лекару ако осетите гушење.

Од посебне важности је одржавање хигијене руку и избегавање контакта са зараженим особама као и боравак у затвореном колективном простору.

Опште мере превенције су проветравање просторија, хигијена руку која је од посебне важности за превенцију свих заразних болести, кијање и кашљање у марамицу и свакако јачање имуног система витаминизираном исхраном из свежег воћа и поврћа.

Маске треба користити само у оним ситуацијама када негујете неког теже оболелог пацијента или ако се налазите у неком колективном смештају па сумњате да неко може бити заражен.

Подсетимо у циљу превенције ширења грипа забрањене су посете у Општој болници у Ужицу.

  Извор: Радио Луна